Kreće EHF EURO: Optimistične “lavice” iz Morače sanjaju Ljubljanu

foto: RSCG

Jedan od najvećih, ako ne i najveći sportski događaj u Crnoj Gori počinje sjutra – Evropsko seniorsko prvenstvo za dame kreće u tri zemlje bivše Jugoslavije. Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija ugostiće najboljih 16 ekipa kontinenta u borbi za tron koji drži Norveška, najtrofejnija selekcija kontinenta.

Crna Gora je dobila grupu sa Španijom, Poljskom i Njemačkom, a najbolje tri selekcije ići će dalje, u glavnu fazu koja će se igrati u Skoplju. Cilj svih reprezentacija je odlazak u Arenu Stožice, gdje će se igrati polufinala i finale.

Naše djevojke koje sa klupe predvodi Bojana Popović jedino zlato u seniorskom rukometu osvojile su upravo na prvenstvu Starog kontinenta. Sada istorijske 2012. godine, nakon srebra na Olimpijskim igrama, stigla je nova potvrda kvaliteta. Bez sestara Bonaventura koje su nas “muški” pokrale u Londonu, Crna Gora je “zlatnom” generacijom osvojila Evropsko prvenstvo, kompletiravši nevjerovatnih par mjeseci za naš rukomet.

Sada su tu neke nove “lavice”, uz iskusnu 36-godišnju Jovanku Radičević, 32-godišnje Raičević i Batinović, te ostale djevojke koje su mlađe od 30 godina.

Ipak, za razliku od nekih ranijih okupljanja, Crna Gora je sada kompletna, praktično su sve djevojke tu, a u izjavama uoči starta šampionata zračile su optimizmom.

„Nestrpljive smo, jedva čekamo subotu. Odlična je energija u timu, raduje me što ćemo igrati kod kuće, nadam se da će navijači doći da nas podrže u što većem broju. To bi nam mnogo značilo. Pripremamo se kao i do sada, čeka nas veoma težak protivnik već na startu. Španija je odlična ekipa, igra dublju odbranu, koja je svim rivalima teška, a i u napadu i tranziciji je veoma dobra. Ukoliko sve što smo dogovorile i odigramo odbranu na visokom nivou, dobru energiju ćemo prenijeti i u napad. Sve zavisi od nas”, kazala je krilo Ivona Pavićević.

Crnogorke na prvenstvo koje kreću iz Podgorice i dvorane Morača ulaze u dobrom ritmu. Dvije pobjede u aprilu protiv Slovenije u Euro Kupu, pa dva lagana trijumfa u sparingu protiv Slovačke pomoći će samopouzdanju naših djevojaka.

Nadamo se da će i publika reagovati i podržati ekipu koja je, čini se, nakon odlazaka onih koje su iznijele i dvije medalje koje imamo, napokon sazrele, igraju važne uloge u svojim klubovima u Ligi šampiona, i osjećaj je da bi mogle da na krilima eventualnih dobrih partija u prvoj fazi da pomrse račune favoritkinjama.

„Jako smo uzbuđene, jedva čekamo da počne prvenstvo, pogotovo zbog toga što je u Podgorici. Sve imamo još veću želju da pokažemo šta možemo pred našom publikom”, istakla je srednji bek Matea Pletikosić.

Plasman u glavnu fazu se očekuje, jer idu po tri najbolje selekcije grupa dalje, a odlazak u Ljubljanu i polufinalne duele bi bio senzacija.

Kladionice ne daju šanse “lavicama”

Prvi favorit po kladionicama za zlato je Norveška, sa kvotom 2.25. Slijede Francuska i Danska, a ispred Crne Gore su i protivnici iz grupe – Španija i Njemačka.

Bukmejkeri ekipu Bojane Popović vide između 10. i 13. favorita, u zavnisnosti od kladionice, a kvota da Radičević i drugarice naprave senzaciju i osvoje drugu zlatnu medalju na šamptionatima Evrope je čak 151.

foto: RSCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *