UTPCG optužio Teniski savez: Zakinuli naše igrače, prodali pozivnice

Udruženje teniskih profesionalaca Crne Gore (UTPCG) oglasilo se saopštenjem za javnost koje potpisuje izvršni direktor Vaso Tomović, a u kojem se navodi da su crnogorski teniseri zakinuti za nastup na turnirima u organizaciji Teniskog saveza Crne Gore (TSCG).

UTPCG navodi da je sporna potencjalna “prodaja specijalnih ulaznica – wild card”, zbog čega najavljuju da će se obratiti i Svjetskoj teniskoj federaciji.

Saopštenje UTPCG prenosimo u cjelosti.

U Crnoj Gori se u maju i junu mjesecu organizuje sest medjunarodnih turnira iz kalendara ITF (International Tennis Federation), u primorskim gradovima  Ulcinju i Budvi.

Klubovi-organizatori turnire organizuju u saradnji sa TSCG, kako se navodi u saopštenjima ove institucije.

Ovo su turniri profesionalnog karaktera sa nagradnim fondovima izmedju 15 i 25 hiljada eura. Iako su turniri najnižeg ranga, odrzavaju se u čitavom svijetu i dobra su prilika kako za razvoj tenisa tako i sportskog turizma.

Oni su prilika nasim mladim teniserima pogotovo perspektivnim juniorima da se oprobaju po prvi put na medjunarodnoj profesionalnoj sceni i osvoje bodove za ATP listu. Kako smo upoznati sa mogućim nezakonitim radnjama koje se dešavaju na ovakvim dogadjajima, radi predostrožnosti prije pocetka turnira poslali smo dopis TSCG i apelovali da suzbiju mogucu prodaju specijalnih pozivnica (wild card – WC) inostranim igračima, odnosno da najmanje dvije od moguće četiri WC dobiju naši igrači, sto je osnovna duznost TSCG kao jednog od organizatora dogadjaja. Do danas nismo dobili odgovor.

Prodaja WC je nezakonita a ovakve radnje su teško dokazive jer obje strane podlijezu kaznama – i prodavac i kupac WC.

Na prva četiri turnira koja su održana u Ulcinju za tenisere iz Crne Gore bile su obezbijeđene ukupno samo četiri WC, što znaci po turniru jedna za različite igrače. Za razliku od naših tenisera, inostrani igraci su dobili 12 WC, po turniru tri WC, što je izuzetak u Evropi, jer sve zemlje se trude da na ovaj način promovišu svoje perspektivne igrače.

U zemljama iz okruzenja nije se deseilo da više WC dobiju inostrani igrači. Tako, na turnirima istog ranga, na primjer, u Doboju i Prijedoru po tri WC su išle za igrače iz BiH, a u razvijenim zemljama Španiji i Engleskoj sve četiri propusnice na jednom turniru dobijaju domaći igrači.

Da je situacija kritična (neobična) govori i činjenica da nijedan nas igrač nije dobio dvije vezane WC kako bi obezbijedio kontinuitet učešća i veću šansu za prve bodove, čime bi sebi omogućio učešće na drugim turnirima ovakvog karaktera. Morali su da igraju kvalifikacije.

Nasuprot njima, igrači iz Srbije, Makedonije i Austrije dobili su po dvije vezane WC za dva turnira.

 Nevjerovatna je i činjenica da je samo jedan igrač od svih koji su dobili WC prošao prvo kolo, ostali nisu uspjeli da ostvare ni jednu pobijedu.

Nismo uspjeli da nađemo podatak da su ovi igrači dobijali WC od svojih saveza, pa se logično postavlja pitanje zašto su imali prednost u odnosu na naše igrače.

Ove činjenice govore u više pravaca. Jedno je da postoji mogućnost prodaje WC što je nezakonito, o čemu ćemo obavijestiti ITF i ITIA (International Tennis Integrity Association) zaduzenu za borbu protiv korupcije i zastitu integriteta svih ucesnika bijelog sporta, što će, nadamo se, doprinijeti da se naši igrači više poštuju. Poražavajuće je, takođe, da ovakav odnos pokazuje da kriterijumi i stručni autoriteti u savezu ne postoje.

TSCG je pompezno najavio turnire kao rezultat svog rada, istakao da će promovisati naše igrače, što ako sagledamo situaciju nakon prva četiri turnira ne stoji kao istina.

Više puta smo upozoravali sportsku i širu javnost da tenis u CG nazaduje, a tome govori u prilog i nedavno održano državno prvenstvo do 16 godina na kome je učestvovalo samo pet dječaka, a zbog nedovoljnog broja takmičarki žensko državno prvenstvo u istoj kategoriji nije ni održano.

Sve je jasno, jedino što je nerazumljivo kome ovakvo stanje odgovara, sem pojedinaca na celu sa predsjednikom TSCG gospodinom Rasovicem.

Udruzenje teniskih profesionalaca Crne Gore

2 Comments on “UTPCG optužio Teniski savez: Zakinuli naše igrače, prodali pozivnice”

  1. Vaso Tomovic je najnekompetentnija osoba pored Marka Begovica koja moze da govori o tenisu. A u ovom slucaju pokazuje koliko ne razumije materiju….

  2. @skuzi sta ima u nepoznavanju materije koja se zove korupcija i koja postoji svuda i u ovom sportu, ocigledno vi ne znate sta znaci prodaja mesta u Rwbu jednog teniskog turnira. Tako da bolje da ne komentarisete…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.