EHF promijenio kovid protokol, karantin pet dana

foto: Stefan Ivanović, RSCG

Evropska rukometna federacija (EHF) skratila period karantina za igrače i članove delegacija koji su bili pozitivni na korona virus.

Naime, Izvršni odbor EHF-a odlučio je da osoba koja je bila pozitivna, može da putuje na Evropsko prvenstvo, ako je pet dana nakon što je ustanovljen virus, dobila negativan nalaz. Drugi PCR test obavezna je da uradi po dolasku na prvenstvo, a ukoliko i on pokaže negativan rezultat, ima pravo nastupa na smotri 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

Odluka kojom se period karantina skraćuje sa prvobitno ustanovljenih 14 dana, uslijedila je nakon što se korona virus pojavio u svim reprezentacijama koje će učestovati na predstojećem prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. U dopisu EHF-a upućenom svim federacijama, navodi se da je odluka donešena uzimajući u obzir iskustvo sa Svjetskog prvenstva za rukometašice u decembru, preporuke nadležnih zdravstvenih institucija, ali i struke, odnsono medicinskih konsultanata EHF-a.

Za sve učesnike predstojećeg prvenstva ovo je olakšavajuća okolnost, jer će biti u prilici da računaju na jače sastave, nego da je na snazi ostalo pravilo o obaveznoj izolaciji od 14 dana.

Ovo je dobra vijest za crnogorsku reprezentaciju, jer su trojica igrača i jedan član stručnog bili pozitivni na obaveznom testiranju 4. januara.

„Lavovi“ pripreme odrađuju u Podgorici, a 11. januara trebalo bi da otputuju u Mađarsku, gdje dva dana kasnije, u Debrecinu igraju protiv Danske. Rivali u grupi A su još Slovenija i Sjeverna Makedonija, a plasman u glavnu rundu izboriće dvije selekcije.

foto: Stefan Ivanović, RSCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.