Bokan ne želi da se trenutni plasman proglasi konačnim i traži sastanak, Pavićević za final-four u Beogradu i proširenje lige

buducnost

Pandemija koronavirusa stopirala je ABA ligu kolo prije njenog kraja, koji je trebalo da donese odgovore na mnoga pitanja.

Liga je suspendovana na neodređeno, a nikakvih naznaka nema kada će takmičenje biti nastavljeno, pa je teško govoriti šta bi moglo da bude rješenje situacije. Kraj lige svakako ne, smatra predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan u razgovoru za “nova.rs”.

“Potpuno je jasno da trenutni plasman ne može da se proglasi konačnim, jer je ostalo da se odigra još jedno kolo u ligaškom dijelu, plus play-off. Ne bih da ulazim u to da li bi poslije mogao da se umjesto play-offa igra final-four, jer u uvom trenutku ne znamo da li će se liga nastaviti za 15 dana, mjesec, dva mjeseca… Kada bude nešto jasnija slika oko zdravstvene situacije, treba svi zajedno da sjednemo i vidimo kako dalje, ali siguran sam da se klubovi neće složiti sa idejom da prekid lige bude proglašen krajem sezone”.

Na opasku da su pojedina takmičenja “svirala” kraj i da su titule već podeljene, prvi čovjek Podgoričana je uzvratio:

“Te odluke su donijele lige u kojima ne postoji prohodnost ka Evroligi, kao što je slučaj sa Litvanijom u kojoj Žalgiris ima A licencu”.

U regionu se 1999. godine desio slučaj da je tabela po prekidu takmičenja zavedena pod konačnom, a lider na tabeli, Budućnost, proglašen je za šampiona SR Jugoslavije koju su činili Srbija i Crna Gora.

“Razumijem takva razmišljanja, iako 1999. godinu i sadašnje vrijeme ne bih uporedio, jer ima više različitosti (ratno stanje trajalo skoro tri mjeseca, ostatak Evrope nije prekidao lige…). Ali, da ne ulazimo u to, već da sačekamo da se zdravstvena situacija smiri, pa da sjednemo i razgovaramo. U ovom momentu je najvažnije zdravlje ljudi”, kaže Bokan za “Novu“.

Mornar za proširenje lige i final-four

Đoko Pavićević, predsjednik Mornara, uz apostorfiranje da su “prije svega, najvažniji životi ljudi”, na konkretno pitanje “Nova.rs” kako poslije izlaska iz opasnosti staviti tačku na sezonu odgovara direktno:

“Ako bude bilo uslova, da odigramo još jedno kolo, a potom final-four. Pošto je Partizan prvi, najpoštenije bi bilo da završni turnir bude u njegovoj organizaciji. Vjerujem da će se stvoriti uslovi, jer ne zaboravite ABA ligu čine klubovi iz šest zemalja koje različito tretiraju aktuelnu situaciju. Nadam se da će, kada dođe vrijeme, u svakoj zemlji biti redovno stanje”, kaže Pavićević za “Nova.rs“.

On se okrenuo i eventualnom nastavku takođe zaustavljene ABA 2 lige, koja bi po pravilu trebalo da bude u play-off formatu.

“I tu bih predložio final-four koji bi organizovala najbolje plasirana ekipa, s tim da, ukoliko je moguće, niko ne ispada iz ABA 1 lige, već bi samo sljedeće godine u elitnom rangu igralo 14 ekipa”.

Prvi čovjek Barana svjestan je da su na stolu veliki ulozi, a da je najveći, uz šampionsko prstenje, ulaznica za Evroligu.

“Da nije toliko veliki takmičarski ulog, možda bi bilo moguće da se završi sada. Znate uvijek je iz sportskog ugla važno da se sve odluči na terenu, kako je i planirano, odnosno play-off, ali ne znam da li ćemo imati vremenskog prostora, a ne vjerujem da mi, kao liga, imamo finansijskih mogućnosti poput NBA liga da ulazimu duboko u ljeto s kalendarom. Sportski je i da se ne gleda samo lični interes”, dodaje Pavićević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *