Protivnik Sutjeske: Linfield – 133 godine istorije, 53 titule prvaka, stadion sa 18.400 mjesta!

Fudbaleri Sutjeske saznali su sinoć da će u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati sa Linfieldom, klubom iz Svjeverne Irske.

Linfield je polu-profesionalni klub sa bogatom riznicom trofeja. Osnovan je daleke 1886. godine od strane radnika mlina i prvobitno je nosio ime Linfield Athletic Club.

Klub i njihov stadion su prolazili kroz brojne faze razvoja, a veliku čast dobili su 1984. godine, kada je predsjednik FIFA Joao Havelange otvorio tribinu sa 6800 mjesta.

U svojoj istoriji čak 53 puta su bili šampioni Sjeverne Irske, imaju 43 titule nacionalnog Kupa i 30 pehara Liga kupa.

Prvu utakmicu u evropskim takmičenjima igrali su još 1959. sa švedskim Gotebrgom, a 1966-67 igrali su i četvrtfinale Evropskog kupa, što je najveći uspjeh tima u Evropi.

Ekipu čine pretežno igrači iz Sjeverne Irske, izuzev tri stranca. Zanimljiv je podatak da su penzionisali broj 11 u čast Noel Bailiea, igrača koji je cijelu karijeru (1989–2011) proveo u ovom klubu, kao i broj 13, jer je baksuzan.

Trener im je David Healy, tek šesti trener od 1975. godine.

Stadion Windsor Park ima kapacitet od 18.434 mjesta, pa je jasno da u Crnu Goru stiže ekipa sa tradicijom, infrastrukturom koja je bolja nego na našem najboljem stadionu u državi, koja zna da igra fudbal, ali i ekipa protiv koje je Sutjeska danas ipak favorit.

Meč Sutjeska – Linfield igraće se u utorak u 20.15 časova.

Mario Andrijašević
(mario.andrijasevic@cgsport.me)

foto: FC Linfield

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *