Stefan Lončar za CGsport.me: Reprezentacija velika čast, uživam u Istri!

istra

Sa svojih 190cm, on je moderan vezni igrač. Spreman da odbrani, ali i postigne gol, da igra zadnjeg veznog i “box to box” poziciju,neumoran trkač, siguran na lopti, sa odličnom vizijom i predikcijom igre. Stefan Lončar proteklih pola godine pamtiće samo po dobrom, a s obzirom na trenutni status koji ima, budućnost djeluje blistavo.

Nakon što je prošlog maja debitovao za seniorsku reprezentaciju Crne Gore, Lončar je krajem 2018. izabran za najboljeg igrača domaćeg šampionata, nakon što je osvojio titulu sa svojom Sutjeskom, te igrao odlično i za mladu reprezentaciju. Mjesec dana kasnije još jedna nagrada – Alaves, hit španskog šampionata i tim koji je trenutno u borbi za Ligu šampiona, je prepoznao kvalitete momka iz Nikšića, te ga doveo pod svoje krilo, poslavši ga na kaljenje u svoju filijalu, hrvatsku Istru 1961.

Par mjeseci nakon odlaska u Hrvatsku, Lončar se ustalio u prvih 11 svog tima, a u razgovoru za „CGsport.me“ ističe kako je odluka o dolasku u Istru bila teška.

„Poslije dosta razmišljanja odlučio sam da presiječem i dođem u Istru. Bilo je malo teško otići, ali prvi utisci su odlični. Brzo sam se uklopio, saigrači su me odlično prihvatili i zaista uživam ovdje“, kaže Lončar.

Početak pak nije bio idealan, jer je 23-godišnji Nikšićanin morao da odsustvuje sa terena.

istra

„Na moju žalost, dvije pripremne utakmice sam odigrao povrijeđen, imao sam rupturu aduktora i dva dana pred nastavak sezone sam to otkrio. Srećom, nije bilo ništa opasno, pa sam poslije desetak dana počeo ponovo da igram“.

Ugovor sa Alavesom, pa Istra. Razlog, jasan.

„Naravno, činjenica da je Istra filijala Alavesa je glavni razlog zašto sam prihvatio da ovdje dođem na pozajmicu. Klub je stabilan i organizovan, treneri su profesionalni i zaista sam zadovoljan svojom odlukom“.

Par mjeseci u Hrvatskoj je i dovoljan period da pitamo Stefana – da li postoji razlika između crnogorskog i hrvatskog fudbala?

„Igra se malo brži i jači fudbal, a jedina razlika su tereni i infrastruktura“.

Psiha i Rakojević

Alaves i Istra, pa i svi uspjesi iz prošle godine, plod su napornog rada i mnogo odricanja. Koliko je bilo teško, govori i činjenica da je Lončar u jednom trenutku planirao da napusti fudbal.

„Razmišljao sam o tome u jednom periodu, pošto sam bio bez utakmica pola godine. Povrijedio sam tada ligament koljena, ali sam se predomislio jer čime drugo bih se bavio“, iskren je Lončar.

Psiha je, saglasan je Lončar, jedan od bitnih faktora za svakog igrača, posebno kada dolazi iz nerazvijene sredine, kakva je naša. Dosta duguje i svom bivšem treneru.

„Psiha je svakako najbitniji faktor. Meni se sve nekako poklopilo kada sam se vratio u Nikšić, i kada je došao sadašnji trener Sutjeske Nikola Peco Rakojević. Dao mi je šansu, to sam iskoristio na najbolji mogući način i biću mu uvijek zahvalan na tome, kao i mojim saigračima“.

Reprezentacija nagrada za odličnu sezonu

fscg

Nakon titule sa Sutjeskom, stigao je i debi za A selekciju.

„Došlo je to nakon osvojene titule. Bio sam iskreno iznenađen, ali i presrećan jer sam  dobio poziv i debitovao“.

Lončar je bio dio reprezentacije koja se suprostavila Bugarskoj i Engleskoj. O prethodna dva duela, kaže, sve je rečeno.

„Protiv Bugarske smo trebali prije da riješimo utakmicu, desilo se dosta toga, pa i taj penal, ali, kako kaže ona floskula, to je fudbal. Tri boda bi nam značila mnogo, ali ne možemo to promjeniti“.

„Protiv Engleza smo odigrali dobro prvo poluvrijeme, ali svi znaju kakva je ova nova Engleska i kakve igrače ima“.

Biti dio nacionalnog tima je velika čast, posebno kada se uzme u obzir velika konkurencija na sredini.

„Naravno, biti dio nacionalnog tima je velika čast. Imamo dosta igrača na mojoj poziciji, ali je zadovoljstvo biti tu i trenirati sa tim momcima“.

Sutjeska do titule i Kupa

Lončar i dalje prati našu ligu, gdje navija za svoje drugove iz Sutjeske.

fscg

„Naravno da pratim moj klub. Bitno je da su nakon derbija održali tih pet bodova prednosti. Sad samo da nastave ovako do kraja, iako ima puno da se igra. Vjerujem kako će na kraju osvojiti titulu i Kup“.

Za kraj, nezaobilazno je ponovo dotaći se Alavesa, ekipe koja je konstantno u zoni plasmana u evropska takmičenja u španskoj Primeri. Koliko je i kada realan odlazak u Alaves?

„To zavisi od mene i mojih igara, kao i potreba kluba. Sa Istrom sam potpisao ugovor o pozajmici do 2020. godine, dakle na godinu i po. Ipak, ukoliko Alaves procjeni da sam im potreban, imaju opciju da me vrate u bilo kom trenutku“, zaključio je Lončar razgovor za „CGsport.me“.

Mario Andrijašević
(mario.andrijasevic@cgsport.me)

foto: fscg.me – istra 1961

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *