Komentar: Borozan je dužan Crnoj Gori, Šola sa njim rizikuje i svoj posao

Crnogorski navijači većinom su bili protiv povratka nekada sjajnog beka koji je pak šest i po godina bio van reprezentacije, uz brojne nezvanične verzije o razlogu zašto se nije pojavljivao od 2017. godine.

foto: Stefan Ivanović

Vlado Šola nakon preuzimanja Crne Gore od Zorana Roganovića najavio je da će pokušati da u nacionalni tim vrati Vuka Borozana. To je uradio, a za mjesec dana će se pokazati da li je uradio pravu stvar.

Crnogorski navijači većinom su bili protiv povratka nekada sjajnog beka koji je pak šest i po godina bio van reprezentacije, uz brojne nezvanične verzije o razlogu zašto se nije pojavljivao od 2017. godine.

No, hrvatski trener odlučio je da pozove Borozana i time jasno preuzeo odgovornost pred nastup na Evropskom prvenstvu u januaru.

Zašto je Borozan rizik?

Nesumnjivo kvalitetan bek i paklen šuter, Borozan je dominirao evropskim rukometom 2016. i 2017. godine, što je krunisao osvajanjem Lige šampiona sa Vardarom. Igrao je tada Cetinjanin rukomet života, bio problem za sve najbolje golmane svijeta, ali je onda krenuo pad.

Vardar je 2018. ušao u finansijske probleme, a Borozan je bio prvi koji je napustio brod – nije se ukrcao za avion za Brest samo nekoliko nedjelja prije nego će 2019. godine Vardar postati drugi put šampion Evrope.

Dobio je uskoro ono što je tražio – veliki novac u Veszpremu, u kojem se nije proslavio, pa je otišao u Al Arabi za još malo novca. Katarski tim, za čiju reprezentaciju je umalo zaigrao.

Borozan na predstavljanju u Zagrebu – foto: PPD Zagreb

A onda totalni potop. Potpis dvogodišnjeg ugovora sa PPD Zagrebom 2022. godine, vječnim hrvatskim šampionom i stalnim učesnikom Lige šampiona. I rastanak nakon samo mjesec dana, i to tokom priprema. Prema saopštenju Zagreba, nije bio spreman za ozbiljan rukomet.

“Do raskida ugovora došlo je iz razloga što igrač nije bio u mogućnosti da ispuni svoje ugovorne obaveze, odnosno što se nije bio u mogućnosti da se adekvatno spremi za novu sezonu u vremenu trajanja sezonskih priprema”, navedeno je tada iz Zagreba.

Dolazak u Lovćen najavljen je kao povratak na staze uspjeha, ali i on se neslavno završio, i to ružnim gestom prema saigračima Lovćena koji se nakon 21 godinu vratio u Evropu i trebalo da uživa u duelima sa mnogo jačim i bogatijim klubovima.

Slanje u „pi*ku materinu“ nije prošlo kod Pera Miloševića, koji ga je odstranio iz tima, a sada se traži modalitet raskida saradnje.

Navijači dakle strahuju da se atmosfera u timu ne poremeti. Nije se poremetila nakon odluke Vladana Lipovine da zbog sukoba sa tadašnjim selektorom Zoranom Roganovićem i praktično Savezom ne igra za reprezentaciju, ali ni Lipovina nije imao epizode u karijeri kakve je imao Borozan.

Borozanova slamka za spas karijere

Pitanje je danas koji će ozbiljniji klub uzeti Borozana u svoj tim, pa mu je reprezentacija i posljednja slamka za spas karijere koja se osvajanjem Lige šampiona svakako može smatrati uspješnom, ali daleko od onoga za šta je bilo potencijala u njegovoj karijeri.

vuko borozan veszprem
Borozan na predstavljanju u Veszpremu

Nastupi u klubovima iz Saudijske Arabije ili Katara mu „ne ginu“, ako i to bude mogao da izdrži, ali je teško vjerovati da će neki Felnsburg, Kielce ili Barcelona i razmatrati Borozana.

Jednostavno, rukomet je timski sport u kojem sve mora da funkcioniše idealno kako bi se ostvario rezultat.

Crna Gora može bez Borozana, on ne može bez nje

Iako Šola i igrači govore o njegovim kvalitetima, istina je da Borozan nema ozbiljnu sezonu praktično od one koju je igrao sa Vardarom prije pet godina.

Našem timu fali šuter kakav je Borozan nekada bio, ali isto tako ima dosta mladih igrača koji imaju perspektivu da budu nosioci tima u narednim godinama, prije svih Čepić i Kaluđerović koji su već standardni članovi nacionalnog tima.

Dužan je dakle Borozan crnogorskim navijačima, ali i Vladu Šoli, koji mu je pozivom dao priliku da se vrati u život. Onu koju je imao u Lovćenu je ispustio, kao toliko drugih.

Ako nešto “pukne”, neće biti Borozan krivac, već Šola.

Grupa na Evropskom prvenstvu je teška, Crna Gora nije realno favorit protiv nijedne od ekipa (Island, Mađarska i Srbija), ali nije bila ni protiv Danske i Slovenije, koje su padale i bez Borozana u euforičnim nastupima Simića, Miloša Vujovića i drugova.

Šola je dakle preuzeo rizik pozivom problematičnog igrača, a uz izdanja koja je Crna Gora imala ove godine pod hrvatskim stručnjakom, Šola će morati da uradi nešto na EHF EURU u Njemačkoj.

U suprotnom, Šola bi mogao da traži novi posao. Uostalom, i sam Petar Kapisoda koji je angažovao Šolu preuzeo je rizik, jer nekadašnji hrvatski golman nije vodio nijedan iole ozbiljan tim do Crne Gore.

A očekivanja navijača koja su postavljena proteklih godina pod Roganovićem su velika. I sa pravom, jer je rukomet sport u kojem, uz određeni kvalitet, možete da dobrom atmosferom, velikom timskom borbom i dobrom taktikom savladate i mnogo kvalitetnije od sebe.

Momci koje ponosno nazivamo Lavovima nikada nijesu razočarali svojim odnosom prema dresu, a niko ne sumnja da će tako biti i u Njemačkoj. Uostalom, imaju naši momci toliko kredita da ne duguju ništa javnosti, već samo sebi. A taj kredit i ljubav koju osjećaju od navijača su sami stvorili, svojim odnosom i prelaskom svih mogućih granica u zemlji koja nije imala ni jedan ozbiljan klub praktično dvije decenije.

No, mnogo je potencijalnih problema koji se ne smiju desiti, ako želimo Lavove dalje od grupne faze.

Mario Andrijašević
(mario.andrijasevic@cgsport.me)

5 komentara na “Komentar: Borozan je dužan Crnoj Gori, Šola sa njim rizikuje i svoj posao

  1. Sraman članak,objavljen u pogrešno vrijeme.Onaj ko je pisao ovo,svjesno ili ne, vrlo lako može uticati na hemiju ekipe.O Vuku govoriti drugom prilikom,ali činjenica da je on dvije klase iznad svih.
    Naprijed Crna Goro!

    1. Nije bolji ni od koga duplo. Da jeste imao bi neki klub, ne bi ga cerali iz Lovcena. Bruka je sto su ga vratili ovako, a svi znaju sto nije igrao i kako se lagalo o svemu

    2. …ko dvije klase iznad svih?! Mora da ti je rod cim ga tako velicas, ne das na njega!! Niko ne osporava njekov kvalitet (raniji) koji je imao dok je igrao na vrhunskom nivou. Ne ulazim u njegov privatni zivot i ne postavljam pitanja je li i kakvih je problema imao. Ali sa padom forme, igrom, postupcima u klubovima, neodgovornosti kao jednog profesionalca, ne zasluzuje poziv za reprezentaciju!! Takav igrac ne smije sebi da dozvoli takve greske kao sto je napravio u Zagrebu i Lovcenu. Sve najbolje za Vuka i da se vrati u pravu formu i na pravi rukometni put!! Pa neka tad zaigra za reprezentaciju!

    3. Nije mi jasna jedna stvar. Ti kažeš naprijed Crna Goro, a njima na dresovima piše Montenegro, šta se tu dešava? Zašto ime države na tudjem jeziku?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *