Za četvrtfinale preko reprezentacije koja nikada nije pobijeđena na velikim takmičenjima

Duel sa Hrvatskom (15:30) i eventualna pobjeda ekipu Bojane Popović praktično bi poslalo u nokaut fazu, jer bi imale pet bodova više od današnjih protivnica, koje su u preliminarnoj fazi upisale po trijumf, remi i poraz.

foto: IHF, RSCG

Rukometašice Crne Gore ispunile su cilj u preliminarnoj fazi Svjetskog prvenstva, a danas će igrati meč koji će ih dovesti na korak od četvrtfinala Svjetskog prvenstva.

Duel sa Hrvatskom (15:30) i eventualna pobjeda ekipu Bojane Popović praktično bi poslalo u nokaut fazu, jer bi imale pet bodova više od današnjih protivnica, koje su u preliminarnoj fazi upisale po trijumf, remi i poraz.

Mnogo toga trebalo bi da se dogodi da Crna gora u slučaju današnje pobjede ne ode u Dansku, jer nam nakon ovog slijedi duel sa Senegalom, pred ponedjeljak i zaključenje glavne faze protiv jednog od tri domaćina šampionata Švedske.

“Svaki meč je meč generacije, jer se ona stvara. Kao što smo rekli, korak po korak, utakmicu po utakmicu završavamo, tako da je sada Hrvatska na redu. Ono što je dobro da smo imali sa njima taj kontrolni meč prije sedam dana, imamo iskustvo igranja sa njima i to znači puno. Ove tri utakmice i imamo puno materijala za ono što nas čeka, već smo krenuli da se pripremamo juče i danas polako. Imale smo i dan ekstra, to je dobro da djevojke koje su protiv Mađarske iznijele teret mogu da odmore“, kazala je Popović.

Crna Gora je u oba dosadašnja meča od Hrvatica izgubila – na Evropskom prvenstvu 2010. je bilo 29:28, na Olimpijskim igrama u grupi 2012. godine Hrvatska je slavila takođe golom razlike. Nijesu Lavice slavile ni na nedavnom prijateljskom meču na Croatia Cupu u sklopu priprema za ovo prvenstvo.

Odbrana ključ dobrog rezultata

Popović ističe da će odbrana biti ključ u meču u kojem je Crna Gora favorit, posebno nakon sjajnog izdanja protiv Mađarske u drugom poluvremenu.

“Hrvatska škola rukometa je zaista sjajna, odlično su obučene i tehnički i svakako. Moramo jako odigrati odbrambeno. Mislim da je to neka naša šansa da sa dobrom odbranom i onda odigramo stabilno i sigurniji napad. Uvijek je dobra odbrana vjetar u leđa i daje tu neku sigurnost zajedno sa golmanima da možda i u napadu imamo pravo na neki promašaj više ili neku tehničku grešku. Fokus je da izanaliziramo njihov napad kao što smo uradili sa mađarskim i da im ne dozvolimo da mogu lagodno da dišu da se dobro osjećaju“.

U grupi su još i Švedska (prenijela četiri boda), Mađarska (prenijela dva), te autsajderi Kamerun i Senegal.

Brnović i drugarice imaju dakle veliku šansu da već danas bukiraju kartu za danski Herning, gdje će najbolji timovi iz novoformiranih grupa 1 i 2 igrati nokaut mečeve.

Hrvatska reprezentacija imala je dan manje za odmor, jer su izabranice Ivice Obrvana igrale u utorak protiv Švedske.

Zbog toga se žalio i hrvatski selektor, koji je dodao i da Crnogorke igraju grubu odbranu.

“To je jedna nelogičnost jer je Crna Gora tri dana bez utakmice, a mi dan i po. Cure zbog uzbuđenja i svega nijesu cijelu noć spavale. Naravno da to nije nikakav alibi, ali to su nerazumljive odluke. Igraju sličnu obranu, ali igraju grubo. Izdominirale su Mađarice agresivnom, grubom obranom. Čeka nas zahtjevna utakmica, moramo napadački bolje da reagujemo i nadamo se da će to biti dovoljno za pozitivan rezultat”, kazao je Obrvan.

Dva tima iz naše grupe koja odu u četvrtfinale ukrštaju sa grupom u kojoj su favoriti za četvrtfinale Norveška, Francuska i Slovenija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *