Neistiniti navodi Rakčevića, uložili smo 8.000.000 u Budućnost!

Rakčević je optužio Savana firmu da je tokom upravljanja Budućnosti oštetila podgorički klub za višemilionske iznose.

foto: Vijesti, FSCG

Punomoćnik kompanije Savana u vlasništvu Veselina Mijača, Dušan Mijović, obratio se saopštenjem nakon navoda zamjenika gradonačelnice Podgorice Luke Rakčevića.

Rakčević je optužio Savana firmu da je tokom upravljanja Budućnosti oštetila podgorički klub za višemilionske iznose.

U saopštenju koje potpisuje advokat Mijačeve kompanije, ističe se da su Rakčevićevi navodi neistiniti, te da je Savana u Budućnost uložila 8.000.000 eura tokom vođenja najvećeg crnogorskog fudbalskog kluba.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U svojstvu punomoćnika “Savana Commercial Retail” DOO Podgorica skraćeno  “SAVANA”, imam obavezu da javnost upoznam sa stvarnim činjenicama vezano za upravljanje FK Budućnost od strane “SAVANA” na osnovu ugovora zaključenim sa Glavnim gradom Podgorica i FK Budućnost. Razlog ovog našeg obraćanja je izjava zamjenika gradonačelnika Glavnog grada Podgorice, Luke Rakčevića, koja je data u formi odgovora na odborničko pitanje.

Tvrdnje Luke Rakčevića su neistinte i to takvog inteziteta neistinite da su uvredljive.

Upoznajemo javnost i odbornike Skupštine Glavnog grada sa činjenicama koje se ni u jednom aspektu ne mogu osporiti i dovesti u bilo kakvu sumnju.

Naime, svi ugovori o upravljanju FK Budućnost su zaključeni po predlogu Glavnog grada Podgorice, uz prethodno održanu raspravu i glasanje u Skupštini glavnog grada. Rezultat ovih ugovora je da su “SAVANA” u rekordnom roku od kluba u tom trenutku poslovnog gubitaša napravila samoodrživi, finansijski stabilan i uspješan klub. U periodu trajanja ugovora, FK Budućnost je ostvario najveće sportske rezultate u svojoj bogatoj istoriji, ostvarila najveće prihode od prodaje igrača, i predstavlja primjer uspješnog vođenja kluba kako u sportskom tako i u organizacionom smislu. Na osnovu ovih priznatih rezultata, finansijske dokumentacije dostavljene Glavnom gradu Podgorica i izjave upravljačkog organa FK Budućnost da je Klub dužan “SAVANI” iznos od 2.530.676,00 eura, pristupilo se pregovorima sa Glavnim gradom Podgorica oko sporazuma o načinu i vremenu ispunjenja obaveza Glavnog grada Podgorica i FK Budućnost prema “SAVANI”, po svim pravnim osnovima. I pored te činjenice i pokušaja SAVANA da na ozbiljan i savjestan način reguliše svoje odnose sa Klubom, izostala je bilo kakva komunikacija, nastupila je potpuna zaobravnost Luke Rakčevića, koji je prisustvovao navedenim razgovorima. U pogledu navedene komunikacije posjedujemo detaljne dokaze koje ćemo po potrebi prezentovati javnosti a koje smo dostavili kao dokaze nadležnom sudu u postupku utvrđivanja obaveza FK Budućnost prema Savani.

Uloženo 8.000.000, uložen veliki trud

Ukazujem da su ukupna ulaganja SAVANE kao sponzora tokom trajanja upravljanja klubom iznosila blizu 8.000.000,00 EUR-a, dok su obaveze na osnovu preciznih i jasnih odredbi ugovora iznosile 3.500.000,00  EUR,  iz čega se može izvući samo jedan zaključak da su iznosi ulaganja sponzora za protekli period duplo veći od iznosa obaveze koje je imao po predmetnim ugovorima. Stim u vezi ukazujemo na jednu činjenicu da je 2021. godine ostvarena dobit od 779.325,00 eura, koju dobit je Spoznor ostavio na račun FK Budućnost i pored jasne odredbe člana 7 ugovora, da sva dobit pripada

Sponzoru. Samo u tom periodu sa računa SAVANA je na  račun  FK Budućnost uplaćen iznos 1.440.000,00 EUR, pa upućujemo javnost i odbornike da sami zaključe da li je iste vrijednosti iznos od 1.440.000,00 EUR i iznos koji bi Luka Rakčević izdvojio iz svog džepa da uloži u FK Budućnost. Ukoliko su navedene vrijednosti iste onda je džep Luke Rakčeviča zanimljiva pojava.

Posebno napominjemo da za cjelokupni period upravljanja FK Budućnost, “SAVANA” nije primila niti jedan euro od strane FK Budućnost, iz razloga što su svi ugovori o prodaji igrača, takvog karakera, da sva novčana sredstva ostvarena od tih ugovora se uplaćuju na račun FK Budućnost.

U vezi navoda “SAVANA je na oči vas odbornika Glavnog grada izvlačila pare iz Kluba” ukazali smo javnosti i odbornicima da je SAVANA i Mijač Veselin svoj način rada i poslovanja zanovala na zakonitosti i potpunoj jasnoći, pa možda Luka Rakčevi misli da je prirodno nezakonito poslovati ili besplatno dobijati nešto na osnovu svojih ličnih iskustava. Luka Rakčević će imati priliku da kod nadležnih sudova, po ustavu i zakonu odgovara zbog očigledno namjerno izgovorenih negativnih kvalifikacija na račun SAVANE i Mijač Veselina. Ukoliko postane prihvatljivo da se pravno ili fizičko lice, koje je uložilo novac u sportski klub, bez sankcija okleveta i unizi, neće biti niti jednog investitora koji bi bio spreman da uloži novac u razvoj sporta.

Da zaključimo, bez namjere da na bilo koji način omalovažavamo bilo čije rezonovanje i tumačenje a pogotovo trud i rad, da je pravna i činjenična situacija u poslovnom odnosu FK Budućnost i “SAVANE”  takva  da  se zasniva na potpuno pravno valjanim ugovorima o upravljanju, na potpunom poštovanju ugovorenih odredbi od strane SAVANE i na potpuno jasnoj činienici da su SAVANA i Mijač Veselin u upravljanju FK Budućnost uložili veliki trud, rad i finansijska sredstva, da su ostavili  takvu  finansijsku sitiaciju da FK Budućnost i dan danas pod drugom upravom funkcioniše u finansijskom smislu koristeći novčana sredstva i prihode koji su ostvareni u vrijeme upravljanja FK Budućnost od strane SAVANE i na finansijskom poslovanju čija je konstrukcija napravljena rukovođenjem klubom od strane navedenih subjekata.

Fk Budućnosti želimo da u budućem radu i funkcionisanju ostvaruje vrhunske sportske rezultate uz stabilno finansijsko poslovanje.

PUNOMOĆNIK SAVANA COMMERCIAL RETAIL MIJOVIĆ DUŠAN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *