Za korak od vječnosti

A da bi se taj crnogorski fudbalski san desio, Sokoli moraju da urade nešto što do sada nijesu u prethodna tri meča sa večerašnjim protivnikom – savladaju Srbiju, i to u Beogradu.

foto: FSCG

Novembar 2011. godine. Crnogorski fudbaleri spremaju se za baraž sa Češkom. Ciklus koji je uspješno počeo pokojni Zlatko Kranjčar, a tragično finiširao nezreli Branko Brnović okončan je tužnom noći u Podgorici i već legendarnim “ne tuguj noćas, gore glavu” sa tribina.

Dvanaest godina kasnije, Crna Gora bi u novembru, pred svojim navijačima, mogla da potvrdi odlazak na Evropsko prvenstvo!

A da bi se taj crnogorski fudbalski san desio, Sokoli moraju da urade nešto što do sada nijesu u prethodna tri meča sa večerašnjim protivnikom – savladaju Srbiju, i to u Beogradu.

“Ne bih bio iskren kada bih rekao da ovo poslije dvomeča sa Češkom nije najvažnija utakmica. Zaslužili su to ovi momci, vidjelo se protiv Bugarske koliko im znači što su došli u ovu situaciju”, istakao je juče selektor Miodrag Radulović.

San i kruna karijere

Prije početka kvalifikacionog ciklusa, borba za šampionat u Njemačku je označena kao istorijska. Jer nakon njega slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, na koje se baš teško plasirati, a EURO 2028 je daleko, prije svega za dva momka koja su svojim igrama i odnosom prema crvenom dresu zaslužila da odu na veliko takmičenje sa državnim timom – Stevana Jovetića i Stefana Savića.

“To bi bio najveći uspjeh moje karijere. Svi to čekamo već 16-17 godina. Ulažemo sve emocije koje postoje, posebno kada su ključne utakmice kao što je ova”, poručio je pred meč u Beogradu Jovetić.

foto: FSCG

A generacija koju predvode nekadašnji igrači Manchester Cityja diči se atmosferom u timu, ima nekoliko mlađih fudbalera, pouzdanog Mijatovića na golu.

Srbija je objektivno veliki favorit, ali je stanje u toj reprezentaciji i Savezu loše nakon Svjetskog prvenstva u Kataru. Nema ni podrške javnosti…

To se vidi i kroz izjave njihovog selektora Dragana Stojkovića, koji zrači nekim, čini se “fake” optimizmom. Prvo traži ratnike, sada poručuje da se Crna Gora može spremati koliko hoće, najavljuje “pucanje iz svih oružja”…

“Ovo je meč istine. Hoćemo, želimo, možemo. Srbija će igrati najbolje i najkvalitetnije što može, da pronađemo rješenje da lopta završu u mrežu protivnika. Vjerujemo u ovo što radimo, učinićemo sve da pobijedimo. Mora da se puca iz svih oružja, cio arsenal mora da se pokaže na terenu. Razumijem i njih, normalno je da hrabre sebe, neće valjda da kažu da dolaze da izgube”, kazao je popularni Piksi.

Opcije za odlazak u Njemačku

Crna Gora dakle po riječima svih iz našeg tabora ide na trijumf u Beogradu. A on bi značio da ponovo u tom novembru igramo za odlazak na EURO. Ovog puta, umjesto Češke koju je tada predvodio Petr Cech, sada bi nam došla Litvanija.

Remi znači da bi odlučilvali u posljednjem kolu u Budimpešti (trebao bi nam trijumf), a poraz bi ostavio samo teoretske šanse, u kojem bi zavisili od meča Srbije i Bugarske, te pobjeda u mečevima sa Litvanijom i Mađarskom.

O važnosti meča govori i činjenica da je UEFA delegirala sudiju finala Lige šampiona iz prethodne sezone, Poljaka Szymon Marciniaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *