KSCG u blokadi, Peković tvrdi: Savez paralisan zbog jednog čovjeka

Problemi u KSCG, neizvjesan je start sezone, a Savez države čije seniorske selekcije učestvuju na velikim takmičenjima je praktično paralisan.

foto: KSCG

Košarkaški savez Crne Gore je u blokadi, neizvjesan je datum starta domaćeg šampionata jer se odluke ne mogu donijeti bez Upravnog odbora.

O situaciji u našoj kući košarke oglasio se i predsjednik KSCG Nikola Peković, koji je u saopštenju za javnost istakao da je Savez “paralisan zbog samovolje jednog čovjeka – predsjednika Skupštine KSCG”.

Saopštenje Pekovića prenosimo u cjelosti:

“Obraćam se sportskoj javnosti i državnim institucijama da ukažem da je Košarkaški savez Crne Gore paralizovan od strane nekoliko ljudi, predsjednika skupštine KSCG i nekoliko članova Upravnog odbora.

Iako sam bio važeći predsjednik KSCG na prethodnoj skupštini, tačnije, neusvajanjem Dnevnog reda, moj legitimitet je potvrđen i sada kada treba konstituisati UO, trpi se ogromna opstrukcija od istih ljudi, a sve iz ličnih interesa. Time je u ovom momentu KSCG potpuno blokiran kao i sve odluke koje moraju biti donijete. Radi upoznavanja javnosti, prethodnom UO je istekao mandat januara 2023. godine, a predsjednik skupštine, zbog samo njemu znanih razloga od juna mjeseca 2023. godine iako sam lično podnio više zahtjeva za održavanje i ukazao da će neodržavanje skupštine direktno uticati na kašnjenje početka sezone, svaku vrstu planiranja, donošenja odluka i sve što se tiče realne potrebe funkcionisanja, kako saveza, tako i klubova, koji čine osnov stvaranja naših igrača i najzaslužniji su za uspeh crnogorske košarke. Obraćam se svoj javnosti na ovakav način, s obzirom da sam u prethodnom periodu učinio sve da odblokiram proces i stvorim normalne uslove za funkcionisanje. Pod tim mislim da su dobijena tri mišljenja nadležnih institucija inspekcijskog nadzora u kojima je konstatovan prestanak mandata prethodnog UO i naložen hitan izbor drugog UO, a pod tim se podrazumijeva sazivanje skupštine KSCG, ista kao što znate nije ni zakazana. Zar ćemo dozvoliti da samovolja ljudi poremeti ovaj uspjeh košarkaške Crne Gore, kako muške, tako i ženske selekcije i da sav uložen rad svih ostalih klubova koji su najzaslužniji i čine bazu za ovaj uspjeh crnogorske košarke bude doveden u pitanje.

Sam sam lično bio meta ovih ljudi. Na sve moguće načine i po svim mogućim osnovama, a posebno privatno, nisam odgovarao niti ću. Probao sam i dobrim djelom sam uspio da sam obezbjedim sve uslove za naše selekcije uz pomoć prijatelja, sponzora i države, a bez ikakve pomoći članova UO. Tu se moram ograditi i staviti da je riječ o nekoliko ljudi, a ne svim članovima prethodnog saziva UO.

Nisu i neće izazvati kod mene dio u kome ću se na ličnim ili bilo kojim drugim osnovama prepirati i prepucavati, da li preko novina ili na bilo koji drugi način sa osobama o kojima govorim. To prosto nikada neću uraditi, ali dok postoje institucije,nadležni organi ove države i pravni sistem ja ću učiniti sve da savez bude udruženje i organizacija košarkaških klubova, ne pojedinaca.

U tom pravcu ću iskoristiti sva sredstva, sva legitimna sredstva i tražiti pomoć svih nadležnih organa, ali isto tako i klubova u ostvarenju ovog cilja. Neophodno je sazivanje skupštine KSCG sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je izbor novih članova UO.

Želim da javnost zna da to sazivanje ne zavisi od mene i skupštinu zakazuje predsjednik skupštine KSCG, a u ovom slučaju to je gospodin Radoslav Musa Jovanović.

Pozivam ga ponovo i ovim putem iako sam to do sada više puta uradio lično ljudski i direktnim kontaktom, pozivam sportske klubove i javnost da učinimo sve da se stvari dovedu u normalno stanje, da se stvore svi normalni uslovi da KSCG može da funkcioniše u interesu svih, prije svega sportskih radnika, igrača i košarke uopšte.

Dodaću da je više nego tužno i poražavajuće da se sve ovo dešava u trenutku kada je muška košarkaška reprezentacija Crne Gore napravila istorijski rezultat za šta dobijamo pohvale iz čitavog svijeta. Isto tako sve se ovo dešava u trenutku kada smo kao savez preuzeli inicijativu i predložili državi Crnoj Gori i svim njenim istitucijama da stane uz nas i da nas podrži u procesu dobijanja organizacije Kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre gdje bi Podgorica bila domaćin.

O dobrobiti tog događaja suvišno je pričati i promociji države Crne Gore uopšte. Na kraju samo ću vam reći i zamoliti vas da lično ne preovlada nad opštim i dobrim i nadam se brzoj reakciji svih”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *