Dno dna: Bilans crnogorskih klubova 12 postignutih i 21 primljeni gol!

Začarani krug crnogorskog fudbala doživio je novi šamar ovog ljeta. Kažu, nikad gore, a teško je sjetiti se više i kad je bilo dobro.

foto: FK Sutjeska

Trećeg avgusta, crnogorski klubovi okončali su obaveze u evropskim takmičenjima i posvetiće se borbi za domaću titulu, kojom će se jedna ekipa hvaliti u maju, dijeliti fotografije na društvenim mrežama, drugoplasirani i trećeplasirani će se žaliti na suđenje Dabanovića, Savovića…

Začarani krug crnogorskog fudbala doživio je novi šamar ovog ljeta. Kažu, nikad gore, a teško je sjetiti se više i kad je bilo dobro.

Ovog puta, perjanice domaćeg klupskog fudbala, brukali su se u mečevima sa timovima sa Islanda, Andore, Sjeverne Makedonije i Jermenije.

Uspjeli su da budu optuženi i za namještanje utakmica, pa su podnosili krivične prijave protiv NN lica, da bi se, valjda dokazalo, poštenje.

O neznanju i nedostatku sistema, niko ne govori. Ostavke čelnika klubova koji su partijski postavljeni se ne podnose, a sporazumno su raskinuti ugovori samo u Budućnosti, i to sa sportski direktorom i trenerom.

A kakav je nastup imao trio ekipa iz druge najgore lige u Evropi najbolje govori ono, kako kaže Del Boy, “što ne može da priča, ne može ni da laže” – brojke.

Crnogorski timovi postigli su 12 golova u 10 mečeva. Brukanje je zaključila Sutjeska, koja je uspjela da prokocka 2:0 iz Podgorice, i da u Andori izgubi 3:0 i ostane bez trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, duela sa AZ Alkmaarom…

Sada će se dakle okrenuti obavezama u domaćem šampionatu. Dok tim sa Farskih Ostrva Klaksvik ima osiguran nastup u grupnoj Ligi konferencija, jer igraju treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona pošto su izbacili mađarskog i švedskog šampiona Ferencvarosi i Hacken, naši će govoriti o suđenju, žaliti se da li titula ide u Podgoricu, Nikšić, Tuzi, pisati saopštenja…

Računaće koliko će novca dobiti od UEFA, pa ponovo izaći sa izjavama da će da se nadmeću, i vjerovatno ponovo nastupiti tako da se Evropa pita kako je iz države sa ovakvom ligom izašao jedan Stevan Jovetić, Stefan Savić, ili ranije legende našeg fudbala.

Jer, promjena, onih suštinskih nema, nema ni stručnih ljudi na čelnim pozicijama klubova, nema ni sistema kojim bi se uradilo nešto više od incidentne promocije nekog fudbalskog talenta, poput Viktora Đukanovića ili sada Vasilija Adžića.

Ima, zato, zadovoljavanja sitnih interesa, a osvajanje titule ili Kupa Crne Gore je izgleda ravno trijumfu nad nekim timom iz San Marina.

Ne i iz Sjeverne Makedonije, ili Andore.

Bilans crnogorskih timova u evropskoj sezoni 2023/24:

Budućnost: Postigla 6, primila 10 golova u duelima sa Atletic Escaldes (Andora), Breidablikom (Island) i Strugom (Sjeverna Makedonija)

Sutjeska: Postigla 4, primila 4 gola u duelima sa Cosmosom (San Marino) i Santa Colomom (Andora)

Arsenal Tivat: Postigao 2, primio 7 golova u dvomeču sa Alashkertom (Jermenija)

Ukupno: Crnogorski timovi postigli su 12 golova, primili 21!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *