Sutjeska otvorila drugu sezonu: Dokle više?!

Fudbalski klub Sutjeska oglasio se saopštenjem na svojim zvaničnim kanalima. Tekst pod nazivom “Dokle više!? S02E01 u stilu TV serija, Nikšićani se bune zbog odluka sudija Nikole Dabanovića.

Prema mišljenju čelnih kluba Sutjeske, najbolji crnogorski sudija donosio je odluke na štetu tog kluba, a najavljuju da će tražiti i izuzeće arbitra koji je nedavno postao prvi Crnogorac koji je sa svojim pomoćnicima sudio meč Lige šampiona.

Saopštenje FK Sutjeska prenosimo u cjelosti:

Fudbalski klub Sutjeska, aktuelni crnogorski šampion, ne treba i ne traži pomoć od bilo koga iz fudbalskog života Crne Gore, ali imamo želju da crnogorska fudbalska i šira javnost stekne uvid u određena dešavanja, jer nismo sigurni da to vide odgovorne institucije.

Krajnji cilj nam je, kao i svim akterima koji su uključeni u fudbalska takmičenja (kao učesnici ili organizatori), zdravi sportski odnosi i fer i sportska borba na terenu, jer smatramo da samo u takvoj borbi postignuti rezultat stvarno vrijedi i da na taj način jedino možemo pokazati stvarne vrijednosti.

Kako bi se stvorili takvi uslovi i kako bismo svi bili usmjereni na ostvarenje zajedničkog cilja, svoj doprinos moraju dati i ostali akteri, ne samo klubovi ili igrači.

Shodno tome, smatramo da poslednja dešavanja na najvećem crnogorskom derbiju ne doprinose zajedničnom interesu. Konkretno, vjerujemo da reakcije našeg najboljeg arbitra Nikole Dabanovića nijesu bile u rangu važnosti utakmice i njegove međunarodne reputacije.

Ovim ne želimo da umanjimo pobjedu naseg najvećeg rivala, ali moramo ukazati na određene činjenice. 

DOKLE VIŠE!? S02E01

U prvoj situacije je evidentno da naš fudbaler Ilija Tučević prvi dolazi do lopte, a nakon toga biva fauliran od strane protivničkog golmana, dok pomoćni sudija konstatuje da je lopta nakon duela otišla u gol aut, što nedvosmisleno potvrđuje našu konstataciju. Ukoliko je potrebno razmišljati o intenzitetu start(ov)a u drugoj situaciji, moramo biti svjesni činjenice da fudbaler naše ekipe trči prema golu brzinom 33.2 km/h, i prvo dobija ruku na lakat, pa na rame, pa biva uhvaćen pod ruku i na kraju odgurnut laktom u leđa… složićete se da pri toj brzini, čak i mali kontakt može poremetiti ravnotežu igrača. U trećoj situaciji očigledno je igranje rukom u šesnaestercu, a o tome svjedoći i ruka koja nastavlja u pravcu lopte nakon što je ostvaren kontakt sa istom, dok poslednja situacije, u kojoj odbrambeni fudbaler protivnika (nakon prethodne usmene opomene arbitra) drži našeg kapitena sa obje ruke čitavih deset sekundi, dok ga konačno nije “prizemljio”, ne traži dodatno pojašnjenje.

Pamtimo i prošlu sezonu i istog djelioca pravde, koji na utakmici protiv Mornara, uz dodatne tri sporne situacije, “boksovanje” lopte odbrambenog igrača u svom šesnaestercu, tačno ispred arbitra, nije okarakterisao kao kazneni udarac, pa ne možemo se odati utisku i činjenicama, i pomisliti da su u pitanju previdi, jer ih je previše za nekoga ko se već duže vrijeme kotira kao najbolji crnogorski sudija.

Prisjetićemo se i arbitara koji su, prošle godine, nakon što su dijelili pravdu na utakmicama naše ekipe, bili kažnjavani ili revoltirani zbog pritiska od pretpostavljenih završavali svoje sudijske karijere.

Klub će, ukoliko se ponove slične situacije, biti prinuđen da traži izuzeće, bez obzira na ime ili rang koji sudija ima. I to isključivo sa jednim ciljem – radi ozdravljenja crnogorskog fudbala, po svim segmentima.

foto: FK Sutjeska, CGsport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *