FSCG pokrenuo postupak: Evo kakvu kaznu može da izrekne Petrovcu

Fudbalski savez Crne Gore oglasio se o sramnom skandiranju sa tribina na utakmici Petrovca i Jezera.

Domaći navijači, ali i članovi kluba vrijeđali su igrače tima iz Plava, a doktor kluba saopštio je da je i trener Jezera fizički napadnut.

Disciplinska komisija je na današnjoj sjednici konstatovala:

– Prijava Komisije za takmičenje FSCG br. P/14 od 31.10.2022. godine protiv FK „Petrovac“ zbog slabe organizacije utakmice 14. kola Meridianbet 1.CFL, odigrane između FK „Petrovac“ – FK „Jezero“.

Nakon uvida u prijavu Komisije za takmičenje FSCG i zvanične izvještaje zvaničnika utakmice, Disciplinska komisija FSCG je donijela odluku:

– Shodno članu 134 Disciplinskog pravilnika FSCG, pokreće se disciplinski postupak protiv FK „Petrovac“ zbog slabe organizacije i nereda i zbog vrijeđanja igrača i zvaničnika FK „Jezero“ po osnovu nacionalne, vjerske i etničke pripadnosti od strane navijača FK „Petrovac“, na utakmici 14. kola Meridianbet 1.CFL, odigrane između FK „Petrovac“ – FK „Jezero“, čime bi počinio prekršaj iz člana 74 stav 1 i prekršaj iz člana 97 stav 2 u vezi stava 1 Disciplinskog pravilnika FSCG.

– Suspenduje se igralište FK „Petrovac“ – Petrovac i zabranjuje se odigravanje prvenstvenih utakmica na stadionu „Mitar Mićo Goliš“ u Petrovcu do donošenja konačne Odluke Disciplinske komisije FSCG.

– Shodno članu 66 stav 1 Disciplinskog pravilnika FSCG, Kažanegra Mladenu, zvaničniku FK „Petrovac“, izriče se disciplinska mjera Zabrana obavljanja funkcija od četiri mjeseca zbog fizičkog napada na zvaničnika FK „Jezero“ Bulić Radosava na način što ga je rukom uhvatio za vilicu, a potom odgurnuo na utakmici 14. kola Meridianbet 1.CFL, odigrane između FK „Petrovac“ – FK „Jezero“ i nema pravo obavljanja funkcija sve dok disciplinska mjera traje. Disciplinska mjera teče od 29.10.2022. godine. Shodno članu 29 stav 3 Disciplinskog pravilnika FSCG, zabrana obavljanja funkcija obuhvata zabrana ulaska u svlačionicu i pristup klupi za rezervne igrače i zabrana ulaska u prostorije Udruženja klubova FSCG Jug i FSCG. FK „Petrovac“ odgovoran je za sprovođenje izrečene disciplinske mjere zabrana obavljanja funkcija, a shodno članu 29 stav 6 Disciplinskog pravilnika FSCG. Žalba ne zadržava sprovođenje izrečene disciplinske mjere zabrana obavljanja funkcija.

– Shodno članu 57 Disciplinskog pravilnika FSCG, Bulić Radosavu – treneru FK „Jezero“ izriče se disciplinska mjera Upozorenje zbog nesportskog ponašanja  prema gledaocima na utakmici 14. kola Meridianbet 1.CFL, odigrane između FK „Petrovac“ – FK „Jezero“.

Disciplinski pravilnik navodi da bi Petrovac mogao da bude novčano kažnjen, te da mu se izrekne zabrana prisustva publike do tri utakmice.

Šta kaže član 97?

Disciplinski pravilnik u članu 97 navodi i da “u slučaju ponovljenog prekršaja, klubu se može oduzeti do 9 bodova, a kod trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanje u niži rang takmičenja ili diskvalifikacija iz daljeg Kup takmičenja”.

Fudbalskom radniku, ukoliko se navodi Plavljana potvrde tačnim, može da bude izrečena novčana kazna ili zabrana obavljanja funkcija od tri do šest mjeseci.

Evo šta kaže član 97 Disciplinskog pravilnika:

Član 97


1) Svako ko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminiše drugog po pitanju rasne
30
(uključujući i boju kože), nacionalne, regionalne, vjerske ili etničke pripadnosti, ističe simbole
koji označavaju netrpeljivost, ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, izreći
će se disciplinska mjera:
a) igraču – novčana kazna ili zabrana igranja od najmanje 4 utakmice
b) fudbalskom radniku – novčana kazna ili zabrana obavljanja funkcija od 3 do 6 mjeseci.
2) Klubu čiji navijači gestovima ili pisanim transparentima vrijeđaju igrače, klub, savez,
fudbalske funkcionere ili gledaoce, po osnovu iz stava 1 ovog člana, ili ističu simbole iz stava
1 ovog člana, izreći će se disciplinska mjera:
 novčana kazna, a u težim slučajevima, uz novčanu kaznu, može se izreći odigravanje
do tri utakmice na svom igralištu bez prisustva publike.
3) Ako se ne može utvrditi koji klub podržavaju navijači iz stava 2 ovog člana, sankcionisaće
se klub domaćin.
4) U slučaju ponovljenog prekršaja iz stava 2 ovog člana, klubu će se izreći disciplinska mjera:
 oduzimanje do 9 bodova, odnosno do 9 negativnih bodova, a kod počinjenog trećeg i
svakog sljedećeg prekršaja vraćanje u niži rang takmičenja ili diskvalifikacija iz daljeg
Kup takmičenja.
5) Disciplinske mjere predviđene ovim članom mogu se ublažiti ili se ne izreći, ako su klub,
igrači ili zvaničnici kluba dokazali da nijesu odgovorni ili da su odgovorni u samo manjoj mjeri
za prekršaje iz ovog člana ili ako postoje neke druge olakšavajuće okolnosti, naročito ako su prekršaji počinjeni sa namjerom da bi se igrač ili klub kaznili u skladu sa ovim članom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *