Mata Leao osvojio osam medalja u Splitu, Crna Gora vicešampion

Protekla tri dana u Splitu održano je jedno od najvećih takmičenja u brazilskom džiu džicu-u u ovoj godini.

U pitanju je AJP Evropski kontinentalni kup za djecu, odrasle i timove u sklopu AJP Svjetske lige ovog sporta.

Na ovom takmičenju posebno su se istakli članovi podgoričkog kluba brazilske džiu džice Mata Leao koji u prvog dana u dječijem uzrastu osvojili šest medalja, drugog dana u seniorskoj konkurenciji dvije medalje da bi trećeg dana takmičenja na timskom seniorkom takmičenju 7 protiv 7 tim Crne Gore došao do vicešampionske titule.

Prvog dana takmičenja, u dječijem uzrastu, posebno se istakao Petar Ilin koji je uspio na osvoji kategoriju do 38 kilograma ubjedljivim pobjedama. Isto je pošlo za rukom i Borisu Ilinu (-42 kg) i Eleni Jovanović (-44 kg). Srebrne medalje osvojili su Balša Sinđić (-45 kg), Boško Zindović (-62kg) i Lazar Mitrović (-30kg). Ovaj dječiji nastup donio je Crnoj Gori  7. mjesto u kokurenciji 22 nacije.

Drugog dana šampionata nastupili su seniori i to u najprestižnijim kategorijama – trener ekipe Mladen Jokmanović (-94 kg) i Srđan Bošković (-120 kg) u diviziji crnih pojaseva i Nikola Perović  (-94 kg) u diviziji braon pojaseva.Najveći uspjeh među seniorima postigao je Nikola Perović postavši prvak pobjedama nad takmičarima iz Poljske dok je Srđan Bošković u finalu kategorije zaustavljen od strane trofejnog brazilskog takmičara koji nastupa za Češku. Mladen Jokmanović je ovog puta ostao bez odličja u veoma jakoj konkurenciji crnih pojaseva polu teške kategorije.

Trećeg dana takmičenja uslijedio je okršaj timova 7 protiv 7  u seniorkoj konkurenciji. Pravo nastupa imali su samo takmičari elitnih divizija- crni, braon i purpurni.

U konkurenciji četiri tima, po sistemu ,,svako protiv svakog“ učesvovali su timovi Crne Gore, Hrvatske, Njemacke i Izraela u borbi za titulu ali i nagradne fondove.

Ovo je prvo ikada pojavljivanje crnogorskog tima na ovom tipu takmičenja i trener Mladen Jokmanović, u saradnji sa španskim trenerom i AJP koordinatorom Andradeom odučio je da sastavi tim po uzoru na ostale ekipe, a to je da uz nacionalne takmičare iskoriste pravo na maksimalan broj stranaca u timu kako bi bili konkurentni ostalim ekipama.  

Sastav Crne Gore je glasio:  Mladen Jokmanović (-94kg) , Srđan Bošković i Nikola Perović (-120 kg), Samat Aitpanbet (KAZ) -56kg, Cassio Da Silva (BRA) -62 kg, Kalel Santos (BRA) -69 kg, Hugo Alonso Le Metour (ESP) -77 kg, Federik Widgren (SWE) -85 kg.

U prvom kolu, rezultatom 5-2, savladana je ekipa domaćina, Hrvatske.

Nakon diskvalifikacije tima Izraela zbog incidenta u meču sa Njemačkom, uslijedio je finale Crna Gora protiv Njemačke. U prilično kontoverznom finalu,  timski šampion Evrope poslala je Njemačka, dok je Crna Gora vicešampion evropskog timskog kupa čime je otvoreno novo poglavlje za brazilski džiu džicu u Crnoj Gori.

Naš tim obezbijedio je nastup na Svjetkom timskom šampionatu u januaru 2023. na kojem če nastupiti po dva najbolja tima sa svakog kontinenta.

,,Ovo je velika stvar za nas i kruna našeg dugogodišnjeg rada i truda. Posebno je bitno što smo na prvom ikada pojavljivanju tima Crne Gore u AJP ligi uspjeli da dođemo do vicešampionske evropske titule i obezbijedimo nastup na prvenstvu svijeta za timove početkom sljedeće godine, na kojem će nastupiti po dvije najbolje ekipe sa svakog kontinenta. Naravno da smo zadovoljni i nastupom i djece i seniora sa posebnim akcentom na  nastupe seniora Nikole Perovića i mlade nade Petra Ilina koji su bili besprekorni. Očekuju nas brojni nastupi u predstojećem periodu i nastavljamo sa ozbiljnim radom”, izjavio je trener Mladen Jokmanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *