Kreće takmičenje u Meridianbet 1. CFL: Kvalitet igre da bude ispred borbe za pehar

foto: FSCG

Sedamnaesta sezone Prve fudbalske lige Crne Gore počinje današnjim utakmicama u Bijelom Polju, Beranama i Tivtu.

Pod novim imenom uz novog glavnog sponzora – Meridianbet 1. CFL, sa starim problemima – lošom infrastrukturom, velikim egzodusom kvalitetnih igrača tokom prelaznog roka, i još jednog generalno lošeg nastupa naših timova u Evropi, kreće nadmetanje deset najboljih timova države.

Titulu brani Sutjeska, koja je ubjedljivo osvojila ispred Budućnosti. Nikšićani su ipak ostali bez velikog broja igrača, prije svega Nikole Janjića, Vladimira Jovovića i Meldina Dreškovića, nema više ni legende kluba Boža Markovića, a mečevi u Evropi protiv Ludogoretsa i Klaksvika pokazali su da je mnogo posla pred Milijom Savovićem. Tim nije djelovao opasno, fali takozvani završni pas i ideja u završnici, pa se očekuje interesantno nadmetanje između prije svih branioca trofeja, Budućnosti i pojačanog Dečića.

“U osnovi najmanje je bitno ko će osvojiti titulu. Osvajanje titule u Crnoj Gori ima možda neku sentimantalnu vrijednost za trenere i igrače ali osim toga je podatak koji se lako i brzo zaboravlja. Do sad je uglavnom služio samozavaravanju kako bi se pred evropske utakmice, koje su pravi testovi, steklo što više kredita pred sobom i drugima. Što se mene tiče prvak Crne Gore je onaj koji nas najbolje predstavi u evropskim kvalifikacijama i takmičenjima. Osim toga, mnogo bitnije je kako se igra nego ko osvaja titule. Neko će uvijek osvojiti titulu ali ne znači da će se dobro igrati”, kaže za CGsport trener sa UEFA licencom Lazar Šoć.

Lazar je pratio i analizirao utakmice crnogorskih klubova u evropskim takmičenjima, a od nove sezone očekuje:

“Sudeći prema odigranim evropskim mečevima naših timova, Budućnosti, Iskre, Sutjeske i Dečića, neće se puno toga promijeniti. Igru u našoj ligi odlikuje taktička i stilska uniformnost i rutiniranost. Kako sam već neđe pominjao u analizama, dominira 4-2-3-1 eventualno 4-3-3 formacija, ali koje se toliko slično primjenjuju da su praktično isti sistem. Same po sebi ove formacije nisu upitne ali jeste razlog njihovog izbora i način primjene – uglavnom jer su poznate igračima, a rijetko kad imaju neku specifičnost koja bi ekipu učinila prepoznatljivom. Očekujem da ekipe taktički budu mnogo fleksibilnije da bi kasnije bile konkurentnije u Evropi”.

Arsenal bi mogao da bude osvježenje, stranci da unaprijede kvalitet

“Znam da je Arsenal prošle sezone u Drugoj ligi igrao u sistemu 3-4-3, pa se nadam da bi trener Dragićević mogao zadržati taj pristup jer bi nam donio koliku-toliku raznovrsnost. Slično čekujem i od ostalih trenera i ekipa – da što više eksperimentišu i razvijaju svoj stil”.

Podgoricu i Zetu su u Prvoj ligi zamijenili tivatski Arsenal i Jedinstvo iz Bijelog Polja, koji su domaćini u prvim kolima.

Jedinstvo na otvaranju lige dočekuje Sutjesku od 20 časova, a u istom terminu će na teren Jezero i Rudar, a sat kasnije i Arsenal i Petrovac.

Za nedjelju je zakazan meč Mornar – Dečić, dok je duel Iskra – Budućnost odložen na zahtjev Podgoričana, koji su u četvrtak igrali na Islandu i izgubili 2:0 od Breidablika.

Individualno, Šoć očekuje dosta od stranaca.

“Nadam se da će se stranci koji su došli u našu ligu istaći. Želim svima ali posebno njima da igraju što više i što bolje. Igrači iz inostranstva drugačije razmišljaju od domaćih i podižu kvalitet lige. Tomasen recimo, trener Klaksvika sa kojim Sutjeska igra, smatra da su kvalitetni strani igrači jedan od razloga napretka farskog fudbala. Strani igrači su bogatstvo za ekipu jer postavljaju nove i visočije standrade u komunikaciji i za trenere i za igrače. Osim toga, ako želimo da domaći igrači napreduju, potrebna im je jaka i zdrava konkurencija”, zaključuje Šoć.

Šampion Meridianbet 1. CFL igraće u preliminarnoj fazi kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona, dok će drugoplasirana i trećeplasirana ekipa učestvovati u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencija. Kao i prošle sezone, status prvogligaša izgubiće ekipa koja na kraju šampionata zauzme desetu poziciju na tabeli, dok će osmoplasirana i devetoplasirana ekipa igrati baraž za opstanak u društvu najboljih protiv drugoplasirane i trećeplasnirane ekipe 2. CFL.

Sezona bi trebalo da se završi u maju 2023. godine.

foto: FSCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *