Košarkaši pobijedili u Lisabonu, Svjetsko prvenstvo je blizu

foto: FIBA

Košarkaši Crne Gore lako su pobijedili Portugal, i sa dva trijumfa okončali drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Izabranici Boška Radovića slavili su u Lisabonu 77:62 u meču u kojem su vodili od prvog do posljednjeg sekunda, napravivši tako veliko korak ka drugom uzastopnom učešću na Svjetskom prvenstvu!

Naši momci meč su otvorili serijom 7:0, a već poslije šest minuta igre nakon zakucavanja Alekse Ilića stekli i dvocifrenu prednost – 16:5.

Uzvratio je domaćin, stigao do 16:14, ali je odgovorio Nikola Ivanović sa izborenim faulom i pogođena dva bacanja.

“Crveni” su u drugoj četvrtini “dodali gas”, i na krilima Ivanovića (12 poena u prvom poluvremenu) i Ilića (osam poena i pet skokova), do velikog odmora stekli +15.

Odlično je za dva poena šutirala ekipa Boška Radovića, te na prvom poluvremenu imala preko 70% uspješnosti.

Domaćin je uspio da dođe do jednocifrenog zaostatka na krilima člana Porta Queiroza, ali je nakon tehničke greške Amarante, pa zatim i klupi Portugala prvo pogodio Nemanja Radović, a onda je Nikola Pavlićević ukrao loptu, uposlio Aleksu Ilića koji polaže i vraća +15 pred posljednjih deset minuta košarke.

Do kraja je naš tim održavao prednost i lako upisao trijumf. Pet igrača u timu selektora Radovića je bilo dvocifreno, a najefikasniji je bio Ilić sa 14 poena. Po 13 su ubacili Ivanović i Popović, a po 11 Zoran Nikolić i Nemanja Radović.

Pobjedom u Lisabonu, crnogorski košarkaši u treću i posljednju fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo prenijeli su deset bodova, a za odlazak na prvenstvo čiji domaćini su Japan, Filipini i Indonezija biće nam dovoljne i dvije pobjede.

Grupa E u kojoj su plasman u narednu fazu izborili, pored Crne Gore, Francuska i Mađarska, ukršta se sa grupom u kojoj su Litvanija, Češka i Bosna i Hercegovina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *