Luka Drašković prvi velemajstor od obnove nezavisnosti

foto: sahcg

Crnogorski šahista Luka Drašković prvi je velemajstor od obnove nezavisnosti Crne Gore!

Član nikšićke Elektroprivrede prešao je granicu od 2.500 rejting poena i postao prvi velemajstor nakon 17 godina, što znači i prvi u nezavisnoj Crnoj Gori.

Drašković je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola, ostvario 4 pobjede i 5 remija i sa šest poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu. Njemu je trebao remi u poslednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi jez promovisao Luku u velemajstora, javlja Pobjeda.

Luka Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista, a titulu fide majstora osvojio je 2012. godine, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine. Standardni je reprezentativac, a prošle godine osvojio je titulu prvaka Crne Gore. Ujedno, Drašković je prošle godine bio prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom kupu. Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2018. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

Osim toga, mladi Cetinjanin Milo Pobor na ovom turniru je osvojio titulu fide majstora, a da su dobar rezultat ostvarili i Draškovićeve reprezentativne kolege: velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Andrej Šuković.

Turnir na Cetinju igran je u sklopu Festivala šaha, u okviru kojeg se igra i Evropski školski kup, koji je počeo juče, a na kome nastupa 120 mladih sahista. Festival će biti zaokruzen još jednim velemajstorskim turnirom.

foto: sahcg.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.