Stvaranje čuda bez sistema: KK Sutjeska troši više nego cijela crnogorska rukometna liga

foto: Kolektiff, EHF Euro

Crnogorski rukometaši napravili su čudo na Evropskom prvenstvu i nastavljaju da pomjeraju granice.

Zlatni momci su u TOP 12 ekipa Evrope, što s obzirom na koncentraciju kvaliteta u rukometu znači i svijeta. Momci koji su izreda potekli iz sala Crne Gore učinili su da kompletna država priča o Lavovima i njihovoj energiji, strast, želji, hrabrosti…

Pitanje je koliko ćemo u budućnosti moći da računamo na nekog novog Simića, Čavora ili Branka Vujovića.

CGsport u kontaktu sa rukometnim klubovima Crne Gore došao je do informacije da budžet kompletne lige iznosi oko 300.000 eura. Primjera radi, budžet KK Sutjeska koju finansira Opština i jedna državna kompanija, iznosi 450.000 eura!

Tim iz Nikšića takmiči se u ABA 2 ligi, dok nijedan rukometni klub nije učesnik regionalne SEHA lige, iako bi prema našim saznanjima SEHA rado vidjela neki crnogorski tim u svom takmičenju.

Novca, kažu, za učešće Lovćena, Sutjeske ili bilo kog drugog kluba, nema!

Učešće u SEHA ligi značilo bi i evropska takmičenja, putovanja i jake utakmice, samim tim i ulaganje u infrastrukturu i podizanje kvaliteta kompletne lige.

Jasno, povećala bi se brojnost mladih koji treniraju rukomet, pa bi možda u Crnu Goru stigla i Barcelona, Kielce, Kiel. Možda bi padali velikani, kao što je Danska u Morači prije tri godine…

Jer, Lavice su nam donijele jedinu olimpijsku medalju, uvijek se bore za grb, o rukometašima je već sve rečeno, oni nastavljaju da prijaču svoju priču.

Koja to još reprezentacija pokazuje toliku srčanost kao naši rukometaši i rukometašice?

Nažalost, strategija ulaganja u sport ne uzima kao odrednicu rezultate koje postižu nacionalni timovi. A valjda bi tako trebalo da bude, jer privatnik može uložiti u svoj projekat koliko god želi, ali državni novac bi trebalo da bude raspoređen jednako, ili po zaslugama.

Praktično da nema grada ili regije Crne Gore koji nema barem jednog reprezentativca u rukometu, a kako očekivati da dalje proizvodimo nove heroje?

Kroz hladne sale, sporta i sportista nedostojne svlačionice, i ubacanje novca u jedan ili dva sporta?

Možda bismo još više trebali da uživamo u ovome što nam Roganovićevi momci pružaju. Jer uz ovakve (ne)strategije ulaganja, budućnost ne djeluje blistavo kao sadašnjost koju proživljavamo.

foto: Kolektiff, EHF Euro

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.