EHF predstavio Crnu Goru: Kvalitetna i hrabra, pobjeda cilj, a san je druga faza

Jozo Cabraja / kolektiff ehf

Evropsko prvenstvo za rukometaše se bliži. Najkvalitetnije rukometno takmičenje, koje okuplja sami krem svjetskog rukometa, održaće se od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj, a među 16 timova koji su izborili plasman na šampionat Starog kontinenta je i naša Crna Gora.

Biće to šesto učešće za momke koji se bore pod našim grbom na EHF Euru.

“Lavovi” su u teškoj grupi A, sa Danskom, te zemljama bivše SFRJ – Sjevernom Makedonijom i Slovenijom.

Evropska rukometna federacija (EHF) predstavila je prije par dana tim koji vodi Zoran Roganović.

“Zoran Roganović i njegova ekipa sanjaju drugu pobjedu na EHF Euru. Od svog prvog nastupa 2008. godine, Crna Gora je čekala 12 godina na svoju prvu istorijsku pobjedu, kada je pobijedila Srbiju 22:21”.

“Nadaju se barem jednoj pobjedi u grupi A. Danska je favorit grupe, međutim, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija nam lako mogu dati uzbudljive mečeve i sve tri selekcije će vjerovati da mogu da ostvare barem jednu pobjedu”, navodi se u tekstu EHF.

EHF donosi i razgovor sa selektorom Roganovićem.

zoran roganovic bojana mentovic
foto: Bojana Mentović, CGsport.me

“Igrali smo mnogo puta prije sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom, čak i s Danskom imamo istoriju utakmica. Moramo doći sa novim taktičkim detaljima i iznenaditi naše protivnike”, kaže trener Roganović.

Koja je najveća snaga Crne Gore?

“Crna Gora se može pohvaliti dobrom obrambenom linijom sa Nebojšom Šimićem između stativa, te učinkovitim napadom sa igračima poput mladog desnog beka Kielcea Branka Vujovića, te iskusnih lijevih bekova Vaska Ševaljevića i Miloša Božovića. Kada dodate Zorana Roganovića i njegov rukomet pod uticajem Skandinavije sa novim stilom igre koji želi da njegova ekipa implementira, dobićete crnogorsku selekciju sa većim samopouzdanjem nego prije. Ukratko, njihova najveća snaga su timski duh i vjera”, navodi EHF.

Crna Gora ima roster koji se nije mnogo promijenio u posljednjih nekoliko godina, pa je bez velikih iznenađenja na listi.

Igrači koji stiču iskustva širom Evrope čine gro Roganovićevog tima. No, postoji niz mlađih i ne toliko poznatih igrača koji još čekaju da zasjaju na velikoj sceni. Jedan od zadataka Crne Gore biće da ih pronađe.

“Imam velika očekivanja od ovog prvenstva. Želim da napravimo korak dalje jer bi to bio jasan znak našeg napretka. Jedna od stvari koju želim postići je da imam mlađe igrače, koji još nijesu imali priliku da predstavljaju svoju zemlju”, kaže Roganović.

Pod svjetlima reflektora: Nebojša Šimić

cgsport
foto: Bojana Mentović, CGsport.me

“Kada je u pitanju ovaj crnogorski tim, teško je odabrati samo jednog igrača koji će biti glavna karika. No, uprkos moćnim ofanzivcima i jakim odbrambenim igračima, nema dobre ekipe bez dobrih golmana. Crna Gora između stativa ima Nebojšu Šimića, iskusnog golmana koji igra za bundesligaša Melsungen, koji bi mogao da naravi razliku”, piše u tekstu EHF-a.

Samopoštovanje

“Crnogorska reprezentacija ima dobre pojedince sa iskustvom igranja na Evropskim prvenstvima, kao i uzbudljivih utakmica. Svoju vrijednost dokazali su u kvalifikacionoj grupi 8, pobijedivši u tri od šest utakmica i zauzevši drugo mjesto iza Švedske. Žele dokazati da napreduju i da ih ne treba uzimati zdravo za gotovo. Žele da vjeruju da je glavna runda takmičenja mogućnost”, dodaje EHF.

“Nadamo se da ćemo moći da držimo korak sa našim protivnicima, čak i nakon grupne faze. Jako dugo smo igrali sa oko 13 igrača. To je i ovaj put naša baza. Iako govorimo o utakmicama grupne faze, vrlo sam optimističan i planiram da prođemo ovaj krug”, objašnjava 44-godišnji trener.

Šta govore brojke?

“Crna Gora ima dobru hemiju u timu, međutim, na EHF EURO 2020 završili su na 18. mjestu nakon tri uzastopna 16. mjesta na prethodnim turnirima. Nadaju se poboljšanju i zaslužili su ga. Cilj im je i druga pobjeda na EURO fazi nakon one istorijske 2020. Uz tu pobjedu imaju 16 poraza i jedan remi iz 18 utakmica”, zaključuje se u tekstu EHF-a.

Prethodni rezultati

Učestvovanja na EHF EURO za muškarce (uključujući 2022.): 6
Najbolji rezultat: 12 (2008.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.