Budućnost dočekuje FTC: Ubitačna ekipa, fokus na odbrani

foto: ZRK Buducnost

FTC ima jači sastav u odnosu na prošlu sezonu, najbolju bekovsku šestorku od svih timova u Ligi šampiona, pa će to biti veliki izazov za Budućnost Bemax, kaže trener Bojana Popović uoči duela protiv mađarskog tima koji se igra u subotu u 18 sati u „Bemax areni“.

Popović ističe da fokus treba da bude na odbrani, te stabilnom i disciplinovanom napadu, kao što je to bio slučaj u vijećem dijelu duela protiv Rostova.

Naše šampionke i dalje su bez bodova u elitnom takmičenju, a proteklog vikenda poražene su na gostovanju CSM Bucurestiju.

Mađarski tim je s druge strane, na drugoj poziciji u grupi A sa tri pobjede i dva remija, a u Podgoricu stiže nakon pobjede protiv Bresta u posljednjem kolu.

Šesti meč u Ligi šampiona, mnogo toga se izdešavalo, bilo je razloga za zadovoljstvo i nezadovoljstvo, uspona i padova u igri?

“Nije lako, negdje u poređenju sa ostalima, bilo je realnije da iznenadimo Podravku i Borusiju. Svi ostali timovi na papiru su praktično, iz nedjelje u nedjelju favoriti za fajnal-for. FTC je bio naš prošlogodišnji rival u osmini finala, ali za razliku od tada na terenu ćemo imati samo Nikolinu Vukčević i Valeriju Maslovu. Tako da je naš tim nov, a FTC pojačan sa nekoliko reprezentativki, kao i prošle, tako i ove godine, imaju najbolju bekovsku šestorku koja može da igra non stop, da cirkuliše i doprinese da kvalitet raste. Tako da FTC ima najubitačniju postavu od svih timova. Imaju odlične golmane – Biro brani dobro, imaju komapaktan tim, priključila se Itana Grbić koja je unijela novi ritam. Veliki je izazov igrati protiv njih”.

Kako odgovoriti na igru takvih bekova?

“To je ekipa koja najviše šutira sa devet metara, svi su vrhunski šuteri, od dva lijeva beka, pa dva dobra desna beka. Imaju reprezentativke Mađarske, Njemačke…  Sve dobro šutiraju, a protiv takvih ekipa ne možemo igrati plitku zonu, odbrana mora da bude agresivna i duboka, da prekidima onemogući protok lopte koji je kod njih vrhunski. FTC igra brzo i prenos lopte im je odličan. Sistem odbrane 5-1, sa prelazom u 3-2-1, jedino je što može da spriječi te šutere. Neće biti lako, mi to pokušvamo da uklopimo kroz nekoliko utakmica, ali moramo da budemo mnogo jači u duelima jedan na jedan i odgovorni za prostor koji pokrivamo. O tim stvarima pričamo i sa tim stvarima se bavimo. Znači, bavimo se našom igrom, jer moramo te stvari da popravimo. Jer, uzalud se bavimo njihovom igrom, ako ne odgovorimo na osnovne stvari u igri i duelima jedan na jedan. Fokus je na odbrani, stabilnom i disciplinovanom napadu, kao što je bio u većem dijelu duela protiv Rostova. Sa što manje tehničkih grešaka, jer se greške sa ovom mladom ekipom lako kažnjavaju lakim golovima i to je nešto što donosi razliku”.

Koliko ste daleko od prve pobjede u Ligi šampiona. Gdje vidite napredak, nedostatke, na čemu još morate da radite da kažete – spremni smo za prvi trijumf?

“Uvijek pričam o vraćanju, što je uslovljeno igrom u napadu. Moramo da budemo disciplinovani u napadu, a on je presudan kod mlade ekipe kao što smo mi. Djevojke moraju tačno da znaju kada da spuste loptu do prave šanse i da sve strpljivo grade da ne dođe do grešaka koje se lako kažnjavaju. U napadu mlade ekipe najviše osciliraju šuterski, a ponekad fale ideje. Taj nivo discipline moramo da podignemo na vrhunski nivo i onda je lakše vraćanje. Možemo da ostanemo kompaktne u zoni i da se borimo do posljednjeg atoma snage. Vidno je kod nekih igračica da se polako oslobađaju grča, idu malo više ka golu. Svaki dan pričamo o tome da moraju da budu odlučnije, pa i da naprave grešku, a da to ne bude greška iz straha. Uvijek treba da iskažu odlučnost i da imaju stav, kako god da se akcija završi”.

foto&text: ŽRK Budućnost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *