Crnogorac na klupi Dinama: Talentovaniji od Bobana, igrao sa Raulom i Gutijem, a trenirali su ga Antić, Del Bosque i Benitez

Nenad Bjelica u četvrtak je i zvanično napustio Dinamo Zagreb. Svađa sa šefovima kluba – nedodirljivom braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem zbog smanjenja plata presudila je jednom od najuspješnijih trenera tima iz Zagreba proteklih 50 godina.

Odlazak čovjeka koji je prezimio sa Dinamom u Evropi otvorio je put da klupu kluba preuzme Igor Jovićević, sin legende crnogorskog fudbala i Dinama, nedavno preminulog Čeda Jovićevića.

Veliki talenat Reala

U razgovoru za Tportal Jovićević je ispričao kako ga je veliki Real Madrid potpisao sa samo 17 godina 1991. godine.

“Sreo sam Radomira Antića koji me pozvao na probu. U dvije utakmice sam postigao pet golova i dobio sam ugovor. Direktor omladinske škole bio je Vicente del Bosque koji mi je pružio ruku i rekao da sam na njegovom popisu već dvije godine”.

Trener mu je bio Rafa Benitez, a u Realovoj Castilli igrao je sa Gutijem i Raulom, igračima koji će postati kapiteni i legende tima sa Santiago Bernabeua. Razlog zašto nikada nije odigrao utakmicu bila je činjenica da je Real trebalo po klauzuli da mu isplati 1.800.000 dolara  ako odigra minut za prvi tim.

“Da sam to znao, sigurno bih se odrekao klauzule i siguran sam da bih dobio šansu u prvoj ekipi kao što su dobili igrači koji su sa mnom bili u B timu”, pričao je Jovićević, a prenosi Index.hr.

Za mladi tim Hrvatske je 1995. godine igrao protiv Ukrajine. Na semaforu je stajao 13. minut kada se Jovićević srušio. Stradali su ligamenti u koljenu, i ispostaviće se, bio je to kraj velikog talenta.

Nezadovoljan tretmanom ljekara u Realu, napustio je tim, igrao kasnije u manjim klubovima po Evropi, Aziji, Južnoj Americi. Da mu jednostavno nije bila sudbina da pokaže svoj talenat kao igrač, pokazalo se i 2004. godine, kada je ponovo pokidao ligamente i završio fudbalsku karijeru u 32. godini.

Sa terena kraj aut linije, Dinamo se ne odbija

Sa 17 godina je iz Dinama otišao u Real, uz poruku Zvonimira Bobana da je Jovićević bolji igrač nego što je on bio.

13 godina kasnije počela je njegova trenerska karijera, u Ukrajini je sjeo na klupu Karpaty Lviva 2014. godine, vodio nakon toga Celje, ali je poziv svog Dinama ipak morao da prihvati.

Iako nije ispunio svoj i san svog oca da obuče modri dres, Jovićević, koji je rođen u Zagrebu gdje je Čedo Jovanović tada igrao, preuzeo je omladinsku školu kluba. Iz druge ekipe, preko U23 došao je do U19 tima sa kojim je ove sezone učinio čudo u U19 Ligi šampiona, kada je srušio Bayern i uveo svoj tim u četvrtfinale takmičenja.

Pandemija koronavirusa prekinula je put Jovićevića u Ligi šampionima sa Dinamovim juniorima, ali mu je otvorila put ka klupi prvog tima. Čeka se samo zvanična potvrda koja će biti formalnost, jer su i čelnici Zagrepčana potvrdili danas da je Jovićević novi trener.

Igor Jovićević ispuniće ono što nije uspio 90-ih godina. Napokon će biti u seniorskom timu svog Dinama. I to kao šef stručnog štaba, sa tek 46 godina.

Mario Andrijašević
(mario.andrijasevic@cgsport.me)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.