Košarkašice se spremaju za Švedsku: Čudan sistem, kiks je zabranjen

fiba

Crnogorske košarkašice u subotu protiv Švedske počinju novi ciklus kvlaifikacija za Evropsko prvenstvo.

Kako su u grupi još samo Izraelke, duel u Malmeu biće jedini za Crnogorke u 2019, čeka ih još jedan meč 2020. i na kraju kvalifikacija u februaru 2021. još dva duela.

“Definitivno čudan sistem. Igramo u nedjelju protiv Švedske, a naredni meč u kvalifikacijama igramo tek u novembru naredne godine. Pitanje je šta će biti, u kojem ćemo sastavu biti, tako da je zaista nezahvalno praviti neke prognoze. Jasno je da nas čeka jaka grupa u kojoj je kiks zabranjen. Ali, naš cilj svakako je plasman na Evropsko prvenstvo”, kazala je selektorka.

Škerović se za novi ciklus odlučila za dodatno podmlađivanje tima, iako je većina djevojaka igrala na Eurobasketu ljetos. Snežana Aleksić, Milica Jovanović, Božica Mujović, Jovana Pašić, Jelena Vučetić, Dragana Živković, Milena Jakšić, Bojana Kovačević i Violeta Lazarević igrale su u Letoniji na šampionatu kontinenta.

“Kompletirali smo redove u utorak, a već u petak putujemo za Švedsku. Dolazimo sve iz klubova, tako da za pet dana ne možemo mnogo toga promijeniti u nekom sistemu igre. Moramo da uradimo ono što znamo, da se borimo do kraja, da igramo pametno i ispratimo šta trener želi od nas. Vjerujem da onda povoljan rezultat ne može izostati,” smatra Snežana Aleksić.

Švedska je bila rival i na Eurobasketu, a dobila je međusobni meč sa našom reprezentacijom 67:51. Crnogorke su u tom meču parirale 20 minuta, a treća četvrtina presudila je pobjednika. Šveđanke igraju u gotovo identičnom sastavu, ali pod znakom pitanja je njihova najbolja košarkašica Amanda Zahui koja nam je sa 21 poenom i 12 skokova napravila najveće probleme u Rigi.

“Švedska je odmah nakon žrijeba projektovana kao prvi favorit grupe. Ali, ako je teže što smo u grupi sa samo tri tima, onda je dobro što u ovom ciklusu igramo samo jedan meč. Takođe, Švedska igra u četvrtak, imaćemo mogućnost da uradimo bolji skauting, a ujedno se nadam da ćemo biti i spremniji,” smatra Škerović.

Dolaskom Bojane Kovačević naša selekcija kompletirala je redove, a novo lice je Amerikanka Markeisha Gatling. 196 centimetara visoka Amerikanka igra na poziciji centra, trenutno je članica Palerma i ima 27 godina.

“Uzbuđena sam što upoznajem nove ljude, želim da pomognem ekipi. Mislim da sam vrlo solidna košarkašica na postu, znam da dominiram u reketu i uhvatim mnogo ofanzivnih skokova. Mislim da bi trebalo da se plasiramo na Eurobasket, dosada sam vidjela dosta talenta kod djevojaka”, kazala je Gatling

Naša košarkaška selekcija do petka će trenirati u Podgorici. Duel sa Švedskom je u subotu u Malmeu. Šveđanke u prvom meču grupe gostuju Izraelu u četvrtak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *