Mlađan Janović završio karijeru: Počastvovan što sam bio dio crnogorske reprezentacije

wpolo

Proslavljeni crnogorski vaterpolista Mlađan Janović završio je dugogodišnju uspješnu igračku karijeru. 

Janović, koji je 2011. godine bio proglašen za najboljeg igrača Evrope, u izuzetno jakoj konkurenciji, odlučio je da se nakon 19 godina povuče iz vaterpola.

“Shvatio sam da je pravi trenutak nakon svega što sam prošao. Mogao sam da izdržim još godinu, ali osjetio sam zasićenje i odlučio da je došao kraj. Kada se osvrnem, iza sebe imam zaista bogatu karijeru, vrhunsku. Privilegovan sam zbog svega što sam prošao, a počastvovan što sam bio dio crnogorske reprezentacije. Nijesam naglo odlučio da završim karijeru. Razmišljao sam o tome i prošle godine, ali shvatio sam da je sada momenat. Ponosim se zlatom iz Malage, a ne bih olimpijsku medalju zamijenio ni za jednu koju sam osvojio. Ta olimpijska medalja je nešto za čime sigurno žalim, ali bilo je mnogo dobrih rezultata. Crna Gora je imala vrhunsku reprezentaciju. Ponosim se i što sam tokom karijere često igrao s bratom Nikolom. Igrati za reprezentaciju i predstavljati svoju državu, slušati himnu na velikim takmičenjima je ponos sam za sebe. To se ne može uporediti ni sa čim, poslije dođu medalje”, kazao je Janović na pres konferenciji u prostorijama Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore u Podgorici.

Mlađan je sa reprezentacijom Crne Gore bio prvak Evrope 2008. godine u Malagi, četiri godine kasnije u Ajndhovenu osvojio je srebrnu medalju na šampionatu Evrope, 2013. je bio srebrni na Svjetskom prvenstvu, dok je 2016. u Beogradu osvojio srebro na Evropskom prvenstvu. Ima dva zlata (Podgorica 2009 i Budimpešta 2018), srebro (Niš 2010) i bronzu (Dubai 2014) sa finalnih turnira Svjetske lige. Sa reprezentacijom Crne Gore je igrao polufinala na Olimpijskim igrama u Pekingu, Londonu i Riju.

“Želim da ostanem u vaterpolu, ali ne znam još u kojoj funkciji. Ja sam Kotoranin, u Primorac sam ponikao i naravno da sam tu da pomognem, ako sam potreban”, kaže Janović koji vjeruje da će Crna Gora uspjeti da se plasira na Olimpijske igre naredne godine.

“Mislim da imamo kvalitet da se plasiramo na Olimpijske igre. Potrebno je mnogo rada, a fali nam i iskustva s obzirom na to da je ekipa sve mlađa. Neće biti lako, ali vjerujem da ćemo doći do Tokija, imamo još dvije šanse za to”, zaključio je Janović.

Karijeru je počeo u kotorskom Primorcu, a 2002. je osvojio Kup SCG. Nakon toga je igrao za Marsej gdje je za četiri sezone osvojio po četiri titule prvaka i Kupa, a igrao je još za Savonu (dva puta prvak LEN kupa), Pro Reko (osvajač prvenstva i Kupa Italija), Galatasaraj (osvajač prvenstva i Kupa Turske), Olimpijakos (prvak Grčke), a posljednje dvije godine karijere proveo je u italijanskoj Breši.

Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore je 2002. godine osvojio bronzanu medalju u Svjetskoj ligi u Njujorku, dok je bio u sastavu iste reprezentacije 2003. godine kada je osvojena bronzana medalja na Svjetskom prvenstvu u Barseloni.

foto: wpolo.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *