Odbojkaši nakon pet setova savladali Grčku!

odbojka

Dinamičnu, veoma uzbudljivu, a za naš stručni štab i sigurno izuzetno korisnu utakmicu sa Grčkom, reprezentacija Crne Gore dobila je rezultom 3:2 i tako se Grcima revanširala za poraz u nezvaničnom meču dan ranije.

Igra je bila puna preokreta, a naš tim pokazao je više znanja i nerava od vrlo solidnog sastava Grčke.

U našem timu kapiten Vojin Čačić završio je meč sa 18 poena, Marko Bojić je imao 13, Aleksandar Minić 12, a Marko Vukašinović jedan manje od njega. Kod Grka je najuspešniji bio Tanasi Protopsaltis sa 19 poena.

“Vrlo bitna pobjeda zato što nam je ovo posljednja utakmica pred Evropsko prvenstvo, dobro je zbog samopouzdanja igrača. Ali, vidio sam da još ima prostora za napredak, naš sistem u odbrani nije baš najbolje funkcionisao, to je ono na čemu ćemo raditi u narednih 15 dana do početka EP”,  kazao je poslije meča selektor Crne Gore Veljko Bašić.

Crna Gora je utakmicu počela u sastavu Vojin Ćaćić, Gojko Ćuk, Rajko Stugar, Marko Bojić, Ivan Ječmenica, Miloš Ćulafić, te Nikola Lakčević na poziciji libera. Grci su bili bolji u prvom dijelu igre, poveli 7:4, da bi poslije asa Marka Bojića i njegovog dobrog servisa, a smeča Ćaćića, Crna Gora preokrenula na 13:12. Međutim, bilo je to sve što su u prvom setu uspjeli da pariraju izabranici Veljka Bašića, koji je zatražio tajm-aut pri rezultatu 16:17, a onda i pri 17:20, ali nije bilo pomoći – Grci su dobili prvi set sa 25:21.

U drugom setu Ćulafića je na poziciji korektora zamijenio Aleksandar Minić. Naša reprezentacija povela je 9:5, a selektor Grčke Andreopulos zatražio je tajm-aut. Bez rezultata. Prednost Crne Gore konstantno je rasla, prijem je bio dobar, Gojko Ćuk i Minić bili odlični u bloku, a tačku je stavio Marko Bojić, pretvorivši u poen prvu set loptu za ubjedljivih 25:15.

Uloge su se potpuno promijenile u trećem setu – Grci su poveli 3:0, pa 7:3, Bašić je tada umjesto Marka Bojića uveo Marka Vukašinovića, koji je imao dva dobra smeča i as, ali osim što su „crveni“ prišli na 14:16, stvari se nijesu promijenile. Nije pomogao ni tajm-aut našeg selektora pri rezultatu 14:18, pa su Heleni, predvođeni sjajnim tahničarem Filipovim, dobili set rezultatom 25:17.

U četvrtom setu umjesto Ječmenica na poziciji srednjeg blokera zaigrao je Blažo Milić. Set je prelomljena na servis Gojka Ćuka, kada je Crna Gora osvojila pet uzastopnih poena i povela 17:12. U toj seriji naši su se prvo odbranili poslije velikog požrtvovanja Rajka Strugara, potom je Gojko Ćuk odservirao as, Grci napravili dvije greške (prelaz i aut), a onda Minić smečovao i zaokružio seriju. Na servis Raptisa Grci su uzeli tri poena i smanjili na 17:15, ali naš tim je sigurno priveo set kraju.

Odlučujući, peti set donio je i najveću dramu. Igralo se poen za poen sve dok Blažo Milić nije odservirao as za 11:9. Ipak, na 14:12, Grci su prvo smanjili, a sa dva poena na servis Raptisa i preokrenuli na 14:15. A onda je naša ekipa uložila i posljednji atom snage, „kuvanje“ Strugara, pa onda njegova odlična akcija sa Minićem, a prije toga i prolaz kapitena Ćaćića donosili su poene Crnoj Gori, a na kraju i set rezultatom 19:17, a time i meč.

Crna Gora – Grčka 3:2 (21:25, 25:15, 17:25, 25:21, 19:17)

Podgorica – Dvorana “Verde”. Sudije: Kovačević, Vučinić (Crna Gora).
Poeni iz napada: Crna Gora 60, Grčka 54. Poeni iz bloka: Crna Gora 8, Grčka 13. Poeni iz servisa: Crna Gora 7, Grčka 2.
Crna Gora: Minić 12, Babić, G. Ćuk 8, Strugar 4, Ćaćić 18, Radonić, Lakčević (libero), M. Bojić 13, B. Ćuk , S. Bojić, Milić 3, Vukašinović 11, Ječmenica 3, Ćulafić 3.
Grčka: Zizis, Zupani 17, Papadopulos 1 Filipov 4, Stivačtis, Petreas 5, Kokinakis (libero), Kumentakis 3, Raptis 12, Vulkidis , Pelekudas , Fragos , Protopsaltis 19, Papaleksiu 8, Andreopulos.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *