Otvorene Igre malih zemalja Evrope!

gov.me

Sinoć su u Budvi otvorene Igre malih zemalja Evrope – najveća sportska manifestacija organizovana u našoj zemlji.

“Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost zapravo najveće bogatstvo. Na tom temelju je naša država opstala kroz vjekove, njegujući sve naše različitosti u vjeri, nacionalnoj pripadnosti i kulturnom nasljeđu. Dijelimo ideje evropskih vizionara, koji su nakon Drugog svjetskog rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja; da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo!

Zato je Crna Gora pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, čiju smo trinaestu godišnjicu proslavili prije neki dan, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i evroatlantskih integracija. Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati taj proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre. Zato su ovo, samo u svjetlu brojki Igre malih država. Ali, po mnogo čemu drugom – velikih i posebnih evropskih naroda” – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković otvarajući u Budvi Igre malih zemalja Evrope.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović ponosan je što je naša zemlja domaćin ovako velike smotre sportista.

“Združili smo se ovdje, na harmoničnom i uzbudljivom dodiru mora i planina, da slavimo Igre malih zemalja Evrope. Takmčenje koje nas već prvom rječju upućuje i po dsjeća na ono što u 21. vijeku – vijeku digitalnih tehnologija i sveopšte komercijalizacije – olako zaboravljamo. Sport je, prije svega – igra. A igra je radost, emocija, prostor slobode. Igra nas oplemenjuje i spaja. Ujedinjuje u različitosti i šarenolikosti. Baštineći izvorne i temeljne olimpijske vrijednosti, mi ćemo danas i narednih dana, takmičeći se, i, nadasve, družeći se, biti svijet u malom. Svijet koji se igra”.

Otvaranju Igara malih zemalja Evrope prisustvovali su, među ostalim, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič te ministri sporta sedam država učesnica.

foto: gov.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *