U susret predstojećim kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo u fudbalu protiv Bugarske 22. marta u Sofiji i Engleske 25. marta u Podgorici, Fudbalski savez Crne Gore izražava potrebu i obavezu da crnogorskoj sportskoj i cjelokupnoj javnosti objasni poziciju FSCG i uputi apel svim uključenim stranama u aktuelnom sporu veznom za prenos utakmica da zbog predstojećih događaja koji su od posebnog značaja kako za crnogorsku javnost, tako i za ljubitelje fudbala, što prije pronađu optimalno rješenje i prevaziđu aktuelni problem.

Ističemo da je vlasnik televizijskih prava svih 55 evropskih nacionalnih saveza UEFA i da ona ima ekskluzivno pravo prodaje televizijskih prava za takmičenja nacionalnih selekcija. Dakle,  Fudbalski savez kao i svi drugi evropski savezi je isključen iz procedure prodaje prava prenosa i nema uticaja na proces i odluku kome će ona pripasti. Shodno tome, odluku o prodaji prava donijela je UEFA tokom postupka u kojem su mogle učestvovati sve zainteresovane televizijske kuće.

Utakmice naše seniorske reprezentacije predstavljaju događaj od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori i izazivaju ogromno interesovanje ljubitelja fudbala. Zbog toga smatramo da svim crnogorskim građanima mora biti pružena mogućnost praćenja utakmica nacionalne selekcije putem televizijskog signala, odnosno da nikome ne treba biti uskraćena mogućnost da na ovaj način prati našu fudbalsku reprezentaciju.

Zbog toga vjerujemo da sve strane uključene u aktuelni spor mogu pronaći način da udovolje željama javnosti i navijača naše reprezentacije kojim će, ujedno, pokazati odgovornost, profesionalnost i zadovoljiti sopstvene komercijalne potrebe. Ili da do pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja odlože primjenu donesene odluke.

Nadamo se brzom rješavanju spora na zadovoljstvo ljubitelja fudbala u Crnoj Gori, kojih nije mali broj.

foto: fscg.me